Dostupni linkovi

Biden: Trump bi mogao izazvati porast antiamerikanizma


Joe Biden potpredsjednik SAD
Joe Biden potpredsjednik SAD

Potpredsjednik SAD Joe Biden pozvao je zemlju da ne prati vjerovatnog republikanskog kandidata za predsjednika Donalda Trumpa putem izolacionaizma i netrpeljivosti, upozorivši na mogući porast antiamerikanizma.

"Vođenje politike straha i netolerancije, kao što su prijedlozi o zabrani muslimanima da uđu u SAD ili označavanje cijelih vjerskih zajednica kao saučesnika u terorizmu, dovodi u pitanje status Amerike kao najveće demokratije u istoriji svijeta", navodi se u govoru koji Biden planira za večerašnji skup koji organizuje Centar za novu američku bezbjednost.

Prema dijelovima govora koje je unapred objavila Bijela kuća, Biden će upozoriti na politiku koja će, kako kaže, učiniti SAD i njihove susjede siromašnijim, manje demokratičnim i manje sigurnim.

Mada Biden u govoru, prema onome što je objavljeno, nije direktno pomenuo Trumpa, jasno je da se njegove riječi odnose na republikanskog kandidata, navodi AP.

Trump je ranije pozivao na privremenu zabranu ulaska muslimanskih migranata u zemlju, a u nedjelju je predložio i da treba razmisiliti o profilisanju onih muslimana koji žive u SAD, čime bi se jedna grupa izdvajala samo na osnovu svoje vjere, mjera koja je zabranjena u SAD.

Takođe je pozivao na ponovno korišćenje simulacije davljenja i drugih surovih metoda ispitivanja kako bi se sprečili teroristički napadi.

"Usvajanje taktika naših neprijatelja, korišćenje torture, pretnji ubistvom nevinih članova porodice, nasumično bombardovanje civila, ne samo da narušava naše vrijednosti, nego je i veoma štetno za našu bezbijednost", rekao je Biden.

Američki potpredsjednik je rekao i da bi izgradnja zidova i nepoštovanje susjeda brzo poništilo ostvaren napredak i vratio antiamerikanizam.

Bajden i predsjednik SAD Barack Obama su prošle sedmice podržali vjerovatnu kandidatkinju Demokratske partije za predsjednicu Hillary Clinton i očekuje se da će se narednih dana aktivnije uključiti u njenu kampanju.

XS
SM
MD
LG