Dostupni linkovi

Tusk pozvao Britance da ostanu u EU


Donald Tusk

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk u ponedjeljek je pozvao britanske glasače da glasaju za ostanak u EU, upozorivši da bi "Brexit" oslabio ne samo Evropu, već i cijeli Zapad.

"Želio bih da apelujem na britanske građane u ime, znam to pouzdano, gotovo svih Evropljana i evropskih lidera: Ostanite sa nama. Bez vas će, ne samo Evropa, nego i cijeli zapadni svijet oslabiti. Zajedno ćemo biti u stanju da se nosimo sa sve većim izazovima koje nosi budućnost", izjavio je Tusk tokom posjete Portugalu.

Lideri EU su se, do sada, uzdržavali od izjašnjavanja u vezi sa predstojećim referendumom u Britaniji, plašeći se da bi to moglo biti kontraproduktivno.

Ipak, oni već dugo insistiraju na opstanku Britanije u sastavu Unije, te je tokom posljednjih nekoliko dana, s obzirom na to da ankete ukazuju na minimalnu razliku između pristalica ostanka i odlaska iz bloka, sve više zvaničnika EU upozorilo na opasnosti od "Brexita".

I drugi evropski i svjetski zvaničnici, te javne ličnosti u Britaniji izlaze od vikenda sa otvorenim pozivima za glasanje za ostanak u EU ili za Brexit.

Vol Strit je zabilježio rast danas zbog toga što su neka istraživanja javnog mnjenja za vikend pokazala da bi Ujedinjeno Kraljevstvo ipak moglo izglasati ostanak u EU.

Referendum će se održati u četvrtak 23. juna, ali će rezulatati biti poznati tek u petak ujutro.

Glasanje je do 11 sati po centralnoevropskom vremenu, a nakon zatvaranja bIrališta neće biti izlazanih anketa.

XS
SM
MD
LG