Dostupni linkovi

Erdogan na iftaru sa transrodnom osobom


Supruga predsjednika Turske sa trans divom Bulent Ersoj, 19. jun 2016.
Supruga predsjednika Turske sa trans divom Bulent Ersoj, 19. jun 2016.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i njegova supruga ugostili su na tradicionalnoj iftarskoj večeri povodom Ramazana grupu umjetnika, među kojima je bila najpoznatija turska transrodna osoba, glumica i pjevačica Bulent Ersoj, saopštila je u ponedjeljak Erdoganova kancelarija.

Večera je održana u nedjelju veče u predsjedničkoj rezidenciji u istanbulskom kvartu Tarabja, samo nekoliko sati nakon što je interventna policija u tom gradu suzavcima i gumenim mecima razbila skup LGBT osoba.

Učesnici Parade ponosa u Instanbulu koje je policija u nedjelju rastjerala gumenim mecima
Učesnici Parade ponosa u Instanbulu koje je policija u nedjelju rastjerala gumenim mecima

Na fotografijama koje je objavila kancelarija predsjednika se vidi kako Erdogan i njegova supruga večeraju zajedno sa "Divom", nadimkom pod kojim je Ersoj poznata u Turskoj.

Ersoj (64) se podvrgnula operaciji promjene pola u Londonu tokom osamdesetih godina prošlog vijeka, a iako je postala slavna ličnost u Turskoj, bila je izložena verbalnim, pa čak i fizičkim napadima u svojoj zemlji, navodi AFP.

U nedjelju ujutro su policajci u Istanbulu upotrebili gumene metke i suzavac da bi spriječili održavanje Parade ponosa tokom Ramazana.

Konzervativni predsjednik Erdogan više puta je šokirao aktiviste svojim komentarima o seksu i kontracepciji, ali se javno nije izjašnjavao po pitanju LGBT osoba.

Kritičari optužuju Erdogana da uvodi puzajući islamizaciju Turske od kada je došao na vlast kao premijer 2003., podrivajući tako sekulrane temelje moderne republike.

Na Twitteru su mogle pročitati kritike zbog Erdoganove večere sa tranrodnom zvijezdom samo par sati nakon što je policija brutalno napala njihov skup.

"Ova zemlja je ostala pravi cirkus" napisao je jedan korisnik Twittera.

"To znači da možeš biti trans ako ne pritestuješ" napisao je drugi.

"Erdogan je dobro sa svakim samo dok je pro-Erdoganov pristalica" napisao je treći, prenosi agencija France press.

XS
SM
MD
LG