Dostupni linkovi

Skupština Vojvodine bira novu pokrajinsku Vladu


Novi Sad

Skupština Vojvodine raspravlja o novoj pokrajinskoj upravi. Prema najavama poslanici će izabrati i novu Pokrajinsku vladu. Mandat za sastavljanje novog pokrajinskog rukovodstva dobiće Igor Mirović iz Srpske napredne stranke. Novina je da će umesto dosadašnjih jedanaest biti još jedan sekretarijat, javlja dopsinik RSE.

Od dvanaest sekretarijata osam će pripasti Vučićevim naprednjacima dok četiri dele socijalisti, Savez vojvođanskih Mađara, Vulinov Pokret socijalista i Ljajićevi Socijaldemokrati.

Nakon šesnaest godina u klupama opozicije našle su se Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine zajedno sa radikalima i sa još dvije manje stranke.

Prije sednice predsednik Pokrajinskog odbora SPS-a, Dušan Bajatović istakao je da je zadovoljan postignutim dogovorom sa koalicionim partnerima.

„Detaljno će se razraditi plan ekonomskog razvoja Vojvodine a ovo nam se posebno dopada. Mi smo sa tim konceptom koji je nama podneo mandatar Igor Mirović zadovoljni i mi ćemo to podržati. Zajedno sa SVM-om i SNS-om zajedno raditi na ostvarivanju tog programa“, rekao je on.

Prvi čovek naprednjaka u Skupštini Vojvodine Milenko Jovanov kaže da izbor vojvođanske vlade je istorijski trenutak jer se konačno okončava period sukoba pokrajinske i republičke vlade.

„Autonomna Pokrajina Vojvodina danas kreće u drugom smeru, u smeru koji će podrazumevati da se pokrajinska vlast pre svega bavi građanima a ne sobom, da se bavi jednako svakim kutkom pokrajine a ne samo podobnim opštinama, i da prevaziđemo sukob na realiciji pokrajina – republika“, najavio je on.

Raspravu su obeležili verbalni okršaji između poslanika pozicije i opozicije. Demokratska stranka ukazala je na to da se u raspravi koristi rečnik koji je neprimeren za skuptšinsko zdanje.

Predsednik Skupštine Ištvan Pastor kaže da se ovim okršajima vrši pritisak na njega što je i očekivao.

Inače, na aprilskim izborima Srpska napredna stranka osvojila je 63 od 120 mesta. Koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije osvojila je 12 mandata.

Po deset poslanika u pokrajinskom parlamentu ima Srpska radikalna stranka i koalicija na čijem čelu je Demokratska stranka.

Devet mandata u Skupštini Vojvodine ima Liga socijaldemokrata Vojvodine, a lista "Dosta je bilo" ima sedam mandata.

Savez vojvođanskih Mađara osvojio je šest madata u pokrajinskoj skupštini, a dva mandata ima lista "Mađarski pokret za autonomiju", dok je jedan mandat pripao Zelenoj stranci.

XS
SM
MD
LG