Dostupni linkovi

U Avganistanu u dva napada ubijeno 23 ljudi


Mesto eksplozije

Najmanje 23 osobe, među kojima i 14 nepalskih državljana, poginule su u ponedjeljek tri bombaška napada u Avganistanu, saopštili su avganistanski zvaničnici.

Avganistansko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da se prvi napad dogodio na putu između Kabula i Džalalabada, gdje je bombaš samoubica raznio minibus i pritom ubio 14 nepalskih državljana, dok je devetoro ljudi ranjeno.

U drugom napadu na automobil u kojem se nalazio jedan lokalni zvaničnik, poginula je jedna, a ranjene četiri osobe, navodi se u saopštenju.

Poginuli nepalski državljani radili su u obezbjeđenju za jednu stranu kompaniju, čije je usluge koristila i ambasada Kanade u Kabulu.

Na zvaničnom Twitter nalogu kanadske ambasade u Avganistanu potvrđeno je da su u napadu poginuli zaposleni u kompaniji koja je pružala usluge obezbjeđenja ambasadi, ali da sama ambasada nije napadnuta.

Portparol talibanskih pobunjenika Zabidulah Mudžahid preuzeo je odgovornost za obije eksplozije.

Treći napad dogodio se u provinciji Badakšan na sjeveroistoku Avganistana, a lokalni zvaničnici saopštili su da je poginulo najmanje osmoro ljudi.

Talibani su intenzivirali napade širom Avganistana, a posljednji se dogodio 19. aprila u Kabulu, gdje su poginule 64 osobe i više od 340 ranjeno.

Prema podacima UN, u Avganistanu je prošle godine ubijeno 5.000 pripadnika snaga bezbjednosti i 3.550 civila, zbog čega je američki predsjednik Barack Obama početkom juna donio odluku da uspori povlačenje američke vojske iz te zemlje.

XS
SM
MD
LG