Dostupni linkovi

Protesti na Okinavi zbog prisustva američkih trupa


Detalj sa protesa na Okinavi
Detalj sa protesa na Okinavi

Nekoliko desetina hiljada ljudi protestovalo je u nedelju na japanskom ostrvu Okinavi zbog prisustva američkih trupa, koje tamošnja populacija smatra odgovornim za brojne incidente.

Mnogi učesnici protesta bili su obučeni u crno, u znak žalosti zbog nedavnog silovanja i ubistva jedne žene sa ostrva, za koje je osumnjičen bivši američki marinac.

Okupljeni su tražili reviziju sporazuma izmedju Japana i SAD, kojim je predviđeno raspoređivanje dela američkih trupa na Okinavi, a zahtevali su i premeštanje vazdušne baze Futenma u manje naseljeno područje ostrva.

Taj zahtev prvi put je postavljen 1995, kada su trojica američkih marinaca silovala 12-godišnju devojčicu sa Okinave.

Ubistvo jedne meštanke, za kojom se tragalo nekoliko nedelja pre nego što je prošlog meseca pronadjena mrtva, pojačalo je tenzije na ostrvu i otpor prema američkim trupama, a jedan bivši marinac uhapšen je 19. maja zbog sakrivanja tela žrtve, ali još nije optužen i za njeno ubistvo.

Guverner Okinave Takeši Onaga izvinio se demonstrantima što vlasti nisu uspele da zaštite ubijenu ženu ni posle tragičnog dogadjaja iz 1995.

Otpor prema američkim trupama sve je veći na Okinavi, na kojoj je raspoređeno 47.000 vojnika, što je više od polovine ukupnog kontingenta stacioniranog u Japanu.

Vazdušna baza Futenma, decenijama smeštena u gradu Džinovanu, trebalo bi da bude premeštena u manje naseljeni region Henoko, ali vlasti Okinave, posebno guverner Takeši Onaga, zahtevaju potpuno uklanjanje baza sa ostrva.

Ostrvo Okinava bilo je pod okupacijom SAD 27 godina posle Drugog svetskog rata, a 1972. vraćeno je pod okrilje japanske vlade, iako su američke vojne baze zadržane iz strateških razloga.

SAD su u više navrata pokušale da smire tenzije na Okinavi, tvrdeći da je stopa kriminala u redovima američkih snaga niža nego medju običnim gradjanima.

Američka mornarica zabranila je početkom juna svojim pripadnicima na ostrvu da konzumiraju alkohol, pošto je jedan mornar uhapšen zbog vožnje u pijanom stanju i izazivanja udesa u kojem je povređeno dvoje ljudi.

XS
SM
MD
LG