Dostupni linkovi

Britanija: Građani se oprostili od ubijene poslanice


Stotine građana čitave večeri opraštale su se od Džo Koks, poslanice britanskih Laburista, brutalno ubijene u mestu Birstol u blizini grada Lidsa na severu Engleske.

Britanska poslanica Džo Koks, koja se zalagala za ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji, preminula je pošto je ustreljena i ubodena tokom boravka u svojoj izbornoj jedinici.

Očevici su naveli da je napadač, koji je priveden, poslanicu Koks prvo vređao, onda oborio na zemlju, šutirao i na koncu upotrebio nož i vatreno oružje.

Jedan od njih, Klark Rotvel, rekao je BBC-ju da je napadač uzvikivao :"Prvo Britanija" ili stavite Britaniju na prvo mesto", što se povezuje sa predstojećim referendumom o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Evropski i svetski zvaničnici ocenili su da ubistvo britanske poslanice Laburista Džo Koks predstavlja tragediju i napad na demokratiju.

"Ona je bila posvećena i brižna članica parlamenta. Moje misli su sa njenim suprugom Brendanom i njeno dvoje male dece", napisao je britanski premijer Dejvid Kameron na Tviteru, preneo je Rojters.

Američki državni sekretar Džon Keri opisao je ubistvo britanske poslanice Džo Koks, samo nekoliko dana uoči referenduma o članstvu Britanije u EU, kao napad na demokratiju.

Meri Krig, njena koleginica iz redova Laburista, rekla je BBC-ju da Džo Koks nije zaslužila tako okrutnu smrt.

"Gorka je ironija što je neko ko je pomogao tolikom broju ljudi iz područja ugroženih ratom stradao tako okrutno u svom rodnom gradu", rekla je Meri Krig.

Politička partija "Prvo Britanija", oštar kritičar levičarske politike, je u video izjavi osudila napad, poručivši da sa njime nema nikakve veze.

XS
SM
MD
LG