Dostupni linkovi

Hrvatska: Počele konsultacije kod predsjednice nakon pada Vlade


Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u petak je na Pantovčaku počela konsultacije sa saborskim zastupnicima i klubovima zastupnika nakon što je u četvrtak Hrvatski sabor opozvao premijera Tihomira Oreškovića te je time pala Vlada.

Hrvatska predsjednica konsultacije je sazvala na osnovu ustavnih ovlaštenja, kako bi vidjela ima li netko podršku dovoljnog broja saborskih zastupnika da bude novi mandatar Vlade ili će prevladati oni koji se zalažu za samoraspuštanje Sabora.

Padom Vlade počeo je teći rok od 30 dana u kojemu, prema Ustavu, stranke mogu pokušati formirati novu parlamentarnu većinu i imenovati novog premijera i Vladu ili će u suprotnom doći do vanrednih parlamentarnih izbora, koji će se održati i ako se natpolovična većina saborskih zastupnika izjasni za samoraspuštanje Sabora.

Hrvatska demokratska zajednica je najavila da će u Saboru okupiti novu većinu koja će za mandatara podržati dosadašnjeg ministra finansija Zdravka Marića.

Postoji i inicijativa za samoraspuštanjem Sabora koju su pokrenuli Hrvatski laburisti i čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, koja za sada formalno ima samo četiri potpisa zastupnika, no, s obzirom na do sada iskazane stavove u javnosti, za raspuštanje Sabora i raspisivanje novih izbora moglo bi glasati više od potrebnih 76 zastupnika.

Za raspuštanje Sabora je i Socijaldemokratska partija, koja sa svojim koalicionim partnerima ima 56 zastupnika, također i tri IDS-ova zastupnika te nezavisni Stipe Petrina.

Most za raspuštanje Sabora ima potpise svojih 12 zastupnika, ali će ih predati ako se postigne dogovor da novi izbori budu u septembru.

XS
SM
MD
LG