Dostupni linkovi

Predsjednik Kine u posjeti Srbiji


Postavljanje zastava Kine i Srbije u Beogradu uoči posjete kineskog predsjednika

Predsjednik Kine Si Djinping doputovat će danas popodne u trodnevnu posjetu Srbiji.

Tokom posjete će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima o strateškom partnerstvu i jačanju saradnje, posebno na ekonomskom planu, a očekuje se i potpisivanje brojnih međudržavnih sporazuma.

Kao prvi predsjednik Kine koji dolazi u Beograd poslije više od 30 godina, Si Đinping će danas zajedno s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem položiti kamen-temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra u Beogradu, otkrit će spomenik kineskom filozofu Konfučiju, kao i table novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine.

Dvojica predsjednika će položiti vijence na spomenik službenicima Ambasade Kine poginulim u NATO bombardovanju 1999 i prošetati Kalemegdanom.

Drugog dana posjete, u subotu 18. juna, održat će se sastanak predsjednika Srbije i Kine, kao i sastanak dvije državne delegacije, poslije čega će biti potpisano više međudržavnih sporazuma, među kojima je i memorandum o izgradnji strateške luke u blizini beogradskog mosta Mihajlo Pupin, na Dunavu, vrijednosti 300 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG