Dostupni linkovi

Oreškoviću izglasano nepovjerenje


Tihomir Orešković u Saboru
Tihomir Orešković u Saboru

Sabor Hrvatske je većinom glasova izglasao nepovjerenje predsjedniku Vlade Hrvatske Tihomiru Oreškoviću.

Za opoziv premijera glasala su 125 poslanika, 15 ih je bilo protiv, a dva uzdržana.

Premijer Hrvatske Tihomir Orešković odbacio je ranije danas u Saboru sve navode iz zahtjeva vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za njegov opoziv i ocijenio da su sve optužbe lažne i neosnovane.

"Pravi razlog za rušenje Vlade je taj što sam zbog zaštite nacionalnih interesa počeo da radim na rešenju spora Ine-Mol kroz nastavak arbitraže i nove pregovore, što nekima nije odgovaralo. Ostaće zabeleženo da je ova vlada pala, ako tako oduči Sabor, radi ličnih interesa pojedinaca. Pokušao sam to da spriječim i to je moja jedina krivica", rekao je Orešković u obraćanju u Saboru koji danas raspravlja o njegovom opozivu.

Odbacujući sve navode iz zahteva HDZ za njegov opoziv, Orešković je rekao da je iza inicijativa da ga se smijeni stoji i to što je odbio da na vodeće funkcije u Sigurnosno-obaveštajnoj agenciji (SOA) imenuje osobe koje po njegovom mišljenju nisu udovoljavale zakonskim uslovima.

"Sve optužbe protiv mene su lažne i neosnovane. Nikada u istoriji hrvatske demokratije nije se dogodilo da vladajuća većina ili njen dio pokreće opoziv predsjednika Vlade kojeg su sami izabrali, pogotovo ne s ovako teškim optužbama", naglasio je Orešković.

Druga članica Domoljubne kolicija, Most najavila je da će u slučaju izglasavanja opoziva premijera Oreškovića glasati za raspuštanje Sabora i nove izbore, što zagovara opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP).

XS
SM
MD
LG