Dostupni linkovi

'Šareni revolucionari' na pola sata blokirali mostove u Skoplju


Učesnici "Šarene revolucije" na jednom od skupova u Skoplju
Učesnici "Šarene revolucije" na jednom od skupova u Skoplju

Učesnici makedonske antivladine "Šarene revolucije" blokirali su u četvrtak u podne na pola sata saobraćaj na tri mosta preko Vardara u centru Skoplja, kako bi podsjetili vlast i Ustavni sud Makedonije na zahtjeve koje traba da ispune 18. juna.

Učesnici protesta optužili su vlast da je na najprometnijem mostu "Goce Delčev" zloupotrebila službu Hitne pomoći, kako bi u javnosti stvorila lažnu sliku o građanskim protestima.

Prema saopštenju, na blokrani most su došla dva prazna vozila Hitne pomoći, čiji su vozači izašli i počeli da se raspravljaju sa demonstrantima, iako im je odmah napravljen prolaz. Uz sopštenje medijima je dostavljena i fotografija na kojoj se vidi da je auto Hitne pomoći prazan.

U trenutku kada se sve to dešavalo, jedan provladin portal objavio je vijest da su antivladini demonstranti zaustavili Hitnu pomoć u kojoj je bio pacijent kojem je trebala hitna medicinska pomoć.

Učesnici "Šarene revolucije" su današnjim blokadama tri saobraćajna mosta u Skoplju poručili da Ustavni sud Makedonije ima još dva dana da ocijeni ustavnost Zakona o specijalnom tužilaštvu.

Na mostovima su nacrtali veliki broj dva, ispod kojeg su napisali "sitno brojimo". Demonstranti su ispostavili zahtjeve kako bi Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore, više od 20 000 građana Makedonije moglo da nastavi neometan rad i da ukloni mogućnost da incijativa za ocjenu ustavnosti, koja čeka u sudu nekoliko mjeseci, bude upotrebljena za ukidanje tog tužilaštva.

Učesnici "Šarene revolucije" traže i da "prestane progon" učesnika građanskih protesta i da Vlada Makedonije i predsjednik države Đorđe Ivanov podesu ostavku.

XS
SM
MD
LG