Dostupni linkovi

Kurz: BiH entiteti nemaju pravo na otcjepljenje


Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz sa bh. šefom diplomatije Igorom Crnadkom u Banjaluci 16. juna 2016.
Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz sa bh. šefom diplomatije Igorom Crnadkom u Banjaluci 16. juna 2016.

Ministar vanjskih poslova Austrije, Sebastian Kurz (Sebastijan Kurc) izjavio je da je Bosna i Hercegovina suverena država, sa federalnom strukturom, u kojoj stepen autonomije može biti potpuno različit, bez prava pojedinih dijelova zemlje na otcjepljenje.

"Postaje opasno kada političke snage jednog dijela države nacionalističkom retorikom ugrožavaju funkcionalnost cijele države. Samo se u stabilnosti i povjerenju mogu stvarati potrebna nova radna mjesta", rekao je Kurz u intervjuu za banjalučke Nezavisne novine.

On je ocijenio da BiH mora postići napredak u reformskim procesima i usvojiti mehanizam koordinacije u pregovorima sa EU, dodavši da nezavisno od toga kako izgleda mehanizam koordinacije, on mora biti takav da može da funkcioniše i da se kao takav potvrdi u praksi.

"Bez mehanizma koordinacije se uopšte ne može pregovarati sa EU. Ja samo mogu da ohrabrim one koji donose odluke u BiH da brzo iznađu neophodne kompromise ili provedu dogovore i da se onda toga i pridržavaju. Vremenski okvir za sljedeći korak, obradu zahtjeva za pristupanje, u ovoj godini neće još dugo biti otvoren", upozorio je Kurz.

Upitan da je nepostojanje saglasnosti u vezi sa popisom stanovništva u BiH ugrozilo evropski put BiH, austrijski šef diplomatije je rekao da evropski put nije doveden u pitanje zbog još neriješenih pitanja i otvorenih spornih tačaka, ali da se na taj način evropski put odugovlači.

"Austrija će se svakako i dalje zalagati za evropsku perspektivu BiH i svih država zapadnog Balkana. Ove države, međutim, moraju ipak same provesti neophodne reforme", naglasio je on.

Upitan da li se u BiH mogu pomiriti etnički i građanski princip, Kurz je ocijenio da je to načelno moguće, ali da je to pitanje koje ljudi u BiH i izabrani predstavnici u ovoj zemlji prije ili kasnije moraju sami razjasniti.

Šef austrijske diplomatije, koji prisustvuje sastanku Centralnoevropske inicijative (CEI) u Banjaluci, ocijenio je da ovakva konferencija ministara vanjskih poslova uvjek dobra prilika i za bilateralne susrete sa kolegama.

Tokom boravka u Banjaluci sastao se ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom, a planiran je i susret makedonskim šefom diplomatoje Nikolom Poposkim, kao i ministrom spoljnih poslova Bjelorusije Vladimirom Makaiem.

Kurc je razgovarao i sa srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, a najavljen je njegov sastanak sa predsjednikom Partije demokratskog progresa (PDP) Branislavom Borenovićem.

XS
SM
MD
LG