Dostupni linkovi

Ambasadori Ditman i Moro se nadaju skorom otvaranju poglavlja 23


Njemački amabasdor u Srbiji, Aksel Ditman
Njemački amabasdor u Srbiji, Aksel Ditman

Ambasadori Njemačke i Francuske u Srbiji, Aksel Ditman (Axel Dittmann) i Kristin Moro (Christine Moro), izjavili su u četvrtak da se nadaju skorašnjem otvaranju pregovaračkih poglavlja 23 i 24 u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, ne želeći da preciziraju da li će to biti do kraja juna.

Ditman je u izjavi za medije rekao da je uveren da će pogljava 23 i 24 biti otvorena u sokrijoj budućnosti.

"Upravo privodimo završnici naše dijaloge u Briselu i veoma sam optimističan da će se to dogoditi uskoro. To su dva veoma važna poglavlja i vjerujem da ćemo vidjeti novu dinamiku u procesu pristupanja. Otvorili smo prva poglavlja u decembru, a otvorićemo i druga veoma skoro", rekao je Ditman.

Na pitanje da li će poglavlja biti otvorena do kraja juna, njemački ambasador je istakao da ne želi da precizira datum, ali da je skorašnje otvaranje veoma izvjesno, dodajući da odluka građana Velike Britanije o izlasku iz EU neće uticati na otvaranje poglavlja 23 i 24.

Ambasadorica Francuske Moro je dodala da dijeli podršku Njemačke skorašnjem otvaranju poglavlja, koja su, kako je rekla, srž reformi u Srbiji.

"Smatramo da je veoma važno nastaviti sa tim reformama. Mi veoma snažno radimo s partnerima kako bi se ti rezultati postigli u što skorijioj budućnosti", rekla je Moro.

Novinare je zanimao i komentar ambasadora Njemačke i Francuske na susret predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića sa ambasadorima SAD i EU u Srbiji, na šta su Ditman i Moro rekli "da ne žele da komentarišu sastanak kojem nisu prisustvovali".

XS
SM
MD
LG