Dostupni linkovi

Juncker brani odluku o susret sa Putinom


Jean Claude Juncker i Vladimir Putin prilikom jednog od ranijih susreta
Jean Claude Juncker i Vladimir Putin prilikom jednog od ranijih susreta

Uoči susreta sa Vladimirom Putinom a govoreći na Ekonosmkom Forumu u Sankt Petersburgu, predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker (Žan Klod Junkerom), branio je odluku o susretu sa ruskim predsjednikom.

Kako je rekao Juncker, stvar je zdravog razuma da se razgovara sa Moskvom i pored neprekidnih tenzija zbog ukrajinske krize.

Kaže da je svjestan da neki ljudi ne bi odobrili njegovu posjetu Rusiji dok su na snazi sankcije EU, ali da on smatra da je ispravno da to uradi.

Rekao je da očekuje "iskren" razgovor sa Vladimirom Putinom o različitim temama.

"Ne možemo imati iluzija o problemima koji opetrećuju naše odnose danas. Oni postoje. Bilo bi besmisleno čak i opasno da ih ignorišemo. Moramo se suočiti sa njima pod hitno" rekao je Juncker, dodajući da je ruska aneksija Krima i umiješanost u konflikt na istoku Ukrajine odnose Moskve i Brisela stavila na ozbiljan test.

"Ruske akcije su uzdrmale temeljne principe evropske sigurnosti" poručio je dodajući da se to ne može ignorisati.

Ruski predsjednik Vladimir Putin susrešće se sa predsjednikom Evropske komisije Jean Calude Junckerom, na Ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu u četvrtak.

Moguće teme razgovora, prema riječima Putinovog savjetnika Juri Ušakova, su odnosi Rusije i EU, sankcije uvedene Moskvi zbog ponašanja prema Ukrajini i ruske kontramjere, te evopska migrantska kriza.

Kako je naveo Ušakov, Putin i Juncker će takođe razmotriti međunarodna pitanja poput obustavljnih mirovnih pregovora u Siriji i Ukrajini.

Najvljeno je i da će razgovarati o energetskim odnosima EU i Rusije, mogućnosti nastvaka energetskog dijaloga, kao i o gasovodu Sjeverni tok 2.

Nakon sastanka sa Juckerom, Putin će imati susret i sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, Ban Ki Munom, na kojem će razgovarati o borbi protiv terorizma, situaciji u Siriji i ukrajinskoj krizi.

XS
SM
MD
LG