Dostupni linkovi

Skupština Crne Gore o Rezoluciji o podršci učlanjenju u NATO


Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore

Crnogorski parlament danas ćerazmatrati tekst prijedloga Rezolucije o podršci učlanjenju Crne Gore u NATO čije se usvajanje očekuje u petak.

U Rezoluciji se navodi da članstvo Crne Gore u NATO ima širu geopolitičku dimenziju te da je Crna Gora, od obnove nezavisnosti, pokazala istrajnost u ostvarivanju strateških spoljnopolitičkih prioriteta – članstva u NATO i Evropskoj uniji (EU).

Članstvo u NATO strateški jecilj Crne Gore koji garantuje stabilnost i bezbjednost zemlje, očuvanje njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, što je pretpostavka za ostvarivanja drugih važnih ciljeva, poput učvršćivanje demokratskih institucija, vladavine prava, tržišne ekonomije i stabilnosti.

Odbor za međunarodne odnose juče je velikom većinom glasova podržao predloženu rezoluciju o podršci učlanjanju Crne Gore u NATO.

Rezoluciju su predložili poslanici vladajucih partija Demokratske partije socijalista, Pozitivne Crne Gore, Socijaldemokrata, Liberalne partije i manjinskih stranaka, a očekuje se da dobije podršku i poslanika dijela opozicionih partija.

XS
SM
MD
LG