Dostupni linkovi

U Banjaluci počeo skup ministara vanjskih poslova CEI


U Banjoj Luci danas je počeo sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica Centralnoeuropske inicijative (CEI).

U fokusu konferencije su migrantska kriza i poštivanje ljudskih prava u borbi protiv terorizma, jačanje regionalne saradnje u projektima održivog razvoja, jačanje poslovnih veza, te unapređenje transportne i energetske povezanosti.

Također će jedna od tema biti makroekonomski pristup procesu evropskih integracija i buduća uloga CEI-a.

"Za BiH ova konferencija se održava u dosta osjetljivom trenutku kada činimo sve da se prihvati naša aplikacija za članstvo u EU i da u julu dobijemo pozitivan odgovor Vijeća za vanjske poslove i u tom kontekstu za nas je posebno važno učešće komesara Hahna i ministara koji predstavljaju zemlje EU", naveo je ranije ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

Evropski komesar Johanes Han i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, Banjaluka, 16. juni 2016.
Evropski komesar Johanes Han i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, Banjaluka, 16. juni 2016.

Riječ je o jednom od najvažnijih i najvećih regionalnih skupova ministara vanjskih poslova, kojem prisustvuje i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske unije Johannes Hahn.

Uz ministre spoljnih poslova Austrije, Italije, Bugarske, Mađarske, Srbije, Makedonije i Bjelorusije ostale zemlje, članice CEI-a, predstavljaju zamjenici ministri spoljnih poslova i državni sekretari u ministarstvima.

Na margini konferencije najavljeno je i održavanje više bilatelarnih sastanaka, a sinoć su se sastali ministri vanjskih poslova BiH i Republike Makedonije, Igor Crnadak i Nikola Poposki.

Prije početka ministarske konferencije CEI održan je sastanak nacionalnih koordinatora država članica, koji će raditi na usaglašavanju Kominikea koji će biti usvojen na ministarskom sastanku, najavljeno je iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

XS
SM
MD
LG