Dostupni linkovi

Kosovo: Među 64 optužena i bivši ministar zdravlja


Priština
Priština

Državno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv 64 osobe, među kojima su jedan ministar, generalni sekretar jednog ministarstva, 44 lekara, jedan radnik javne zdravstvene institucije, kao i 13 drugih lica koja su radila u privatnim zdravstvenim ustanovama, gde su rukovodioci ili akcioneri.

Medju optuženima su bivši ministar zdravlja, a sada ministar prostornog planiranja - Ferid Agani.

Dve osobe sumnjiče se za zloupotrebu dužnosti , te da su dopuštali isplatu za lečenje pacijenata izvan javnih zdravstvenih institucija od 2011. do 2015., i tako omogućili finansijsku korist privatnoj bolnici IMH u visini od preko 4 miliona eura, i privatnoj bolnici EDA u visini od preko pola miliona eura.

Među optuženima su i oni koji se sumnjiče da su uzimali mito, od 150 do 500 eura po pacijentu, te sarađivali sa vlasnicima i akcionerima privatnih bolnica IMH i EDA.

Sedam lica je optuženo da su, kao uposleni u ovim privatnim bolnicama, nakon postizanja dogovora sa zvaničnicima javnih zdravstvenih institucija davali mito za pacijente koji su bili prosleđivani za ugradnju stenda (500 eura po osobi) ili koronorografiju (150 eura po osobi).

Bilo je slučajeva i da je pacijentima rečeno da su im stendovi ugradjeni, a nisu.

Među optuženima su i pravna lica ovih institucija zbog utaje poreza.

XS
SM
MD
LG