Dostupni linkovi

Kosovo: Trenutno bez sudskih procesa EULEX-a


Zastave Kosova i EU u Prištini
Zastave Kosova i EU u Prištini

Misiji EU za vladavinu prava na Kosovu, EULEX, od ponoći je prestao mandat, te se suđenja zakazana za sredu, četvrtak i petak neće održati, saopštio je na svom Facebook profilu Tom Gaši, jedan od advokata slučaja koji je pred sudijom EULEX-a.

Savet Evropske unije u utorak je usvojio odluku o produžetku mandata EULEX-u, ali tu odluku treba da potvrdi i Skupština Kosova.

U sredu je iz Vlade Kosova saopšteno da su Kosovo i EU finalizovale sporazum o produžetku mandata na još dve godine, i da će Skupština Kosova ratifikovati sporazum u četvrtak.

Zvaničnici EU u Prištini su tokom jučerašnjeg dana održali niz sastanaka sa kosovskim vlastima o mandatu EULEX-a.

Predstavnici Kosova tražili su od EU da EULEX ne inicira nove slučajeve koji se tiču korupcije i organizovanog kriminala, te da svi slučajevi koji se toga tiču pređu pod nadležnost Specijalnog tužilaštva Kosova.

Ministar pravde, Hajredin Kući, kazao je da su se pregovori sa EU ticali ovlasti ove misije i institucija Kosova u oblasti vladavine prava, kako bi se iskoristila mogućnost da kosovske institucije uspostave suverenitet u oblasti pravosuđa i tužilaštva.

Do ratifikacije sporazuma u četvrtak, sudije i tužioci EULEX-a nemaju pravo da poduzimaju ikakve mere, kazao je advokat Tom Gaši.

Misija EULEX-a privremeno je obustavila sve postupke u cilju zaštite ljudskih prava svih strana, a nakon što je ovoj misiji u ponoć, 14. juna istekao mandat.

Portparolka ove misije, Dragana Nikolić Solomon, izjavila je za RSE da je ovo preventivna mera.

“Savet EU je produžio mandat EULEX-u do 14. juna. U svakom slučaju, razgovori izmedju EU i Vlade Kosova i dalje su u toku”, kazala je ona.

XS
SM
MD
LG