Dostupni linkovi

Putin u četvrtak sa Junckerom, Ki Munom i de Misturom


Vladimir Putin

Predsjednik Evropske komisije Jean Calude Juncker sastaće se ove sedmice u Sankt Petersburgu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, na razgovorima o sakcijama EU Rusiji i energetskim projektima, rekao je savjetnik Kremlja, Juri Ušakov.

Predsjednik Evropske komisije će 16. juna učestvovati na ruskoj ekonomskoj konferenciji u Sankt Peterburgu i tada će razgovarati s Putinom.

"Pitanje sankcija biće otvoreno nema dileme... vjerovatno će Juncker reći nešto o tome. Mi sami nećemo pominjati to pitanje budući da mi nijesmo uveli sankcije. Kada budu spremni da ih ukinu mi ćemo to pozdraviti ali sumnjam da će biti ukidanja sankcija" rekao je Ušakov novinarima.

"Očekujemo da će biti diskusije o gasovodu Sjeverni tok 2, kao i perspektivi obnavljanja našeg dijaloga o energiji sa EU, što je normalno" dodao je Putinov savjetnik.

Evropski blok od 28 članica, kako se očekuje, sljedeće će sedmice produžiti sankcije iz oblasti energetike, te sektora odbrane i finasija Rusiji do kraja godine.

EU je uvela sankcije Rusiji zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim u martu 2014., te ruske vojne podrške separatsitičkim proruskim snagama na istoku Ukrajine.

A kada je riječ o Putinovim susretima sa zapadnim zavničnicima on će se takođe u četvrtak 16. juna, susresti i sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom i predstavnikom UN za Siriju Staffanom de Misturom u Sankt Peterburgu, potvrdio je Ušakov.

"Teme razgovora biće borba protiv globalnog terorizma i situacija u Siriji", dodao je savjetnik Kremlja.

XS
SM
MD
LG