Dostupni linkovi

EU, Srbija i SAD: Erupcija nezadovoljstva


Kajl Skat, Majkl Devenport i Aleksandar Vučić na sastanku u Beogradu
Kajl Skat, Majkl Devenport i Aleksandar Vučić na sastanku u Beogradu

Srbija ostaje na evropskom putu, izjavio je mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić nakon što je otkazao posete Briselu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Dan posle razgovora sa ambasadorima EU i SAD kaže da nema nikakvih suštinskih ili strateških nesporazuma već različitih viđenja oko nekih stvari. No, ipak ostaje bojazan može li ovo zatezanje na relaciji sa Briselom da dovede u pitanje otvaranje poglavlja 23 i 24 o vladavini zakona što je bilo očekivano krajem juna.

Nemojte da brinete i nemojte da obavljate posao predsednika vlade umesto mene“, poruka je mandatara Aleksandra Vučića na pitanja o eventualnim posledicama po poziciju Srbije zbog njegovog otkazivanja poseta Briselu 21. juna i dva dana kasnije Sjedinjenim Američkim Državama prvim direktnim letom Er Srbije na relaciji Beograd-Njujork.

Srbija svoju politiku ne menja, poručuje Vučić. Nastavljamo evropski put, ali i saradnju sa Rusijom i Kinom, uverava mandatar. Navodi da se politika zemlje ne menja u skladu sa dnevno-političkim prilikama niti sa bilo čijim ličnim odnosima. Dan nakon susreta sa ambasadorima EU i SAD Majklom Devenportom i Kajlom Skatom kaže da nema nikakvih suštinskih ili strateških nesporazuma.

„Po određenim pitanjima smo imali drugačija viđenja i shvatanja. Po formiranju vlade ići ću u Brisel na sastanak sa svim evropskim čelnicima, neću uopšte ići u Sjedinjene Države, ali biće prilike za to. Srbija želi najbolje moguće odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i verujem da će ih imati“, rekao je Vučić.

„Postoje stvari oko kojih imamo različito viđenje i nije jedna od tih stvari Savamala, tu imamo prilično slično i viđenje i stanovište, oko nekih drugih stvari imamo različito viđenje, a ja o tome ne želim da govorim u javnosti“, dodao je mandatar.

Više se moglo naslututi, kao što je i sam Vučić primetio, iz izjave ministra spoljnih poslova u tehničkoj vladi Ivice Dačića koji je rekao “da je otkazivanje posete Aleksandra Vučića Briselu i SAD jasan znak Nemačkoj i Americi.”

"To je poruka da nećemo igrati dvostruke igre. Kao što je Srbija predvidiv partner, to treba da budu i Nemačka i SAD. Očekujemo da oni budu podrška našem evropskom putu, a ne destabilizaciji Srbije", rekao je Dačić nakon što se i sam sreo sa američkim ambasadorom.

Vučić ipak tvrdi da na ove međunarodne adrese ne putuje jer želi da se posveti formiranju vlade.

“I nikada neću da izbegavam nijedna razgovor i nikada neću da bežim od razgovora. Ja sam imao razgovore sa čelnicima EU tokom vikenda, mi se oko 90 posto važnih strateških stvari saglasimo, ali ne po svim stvarima, ne delimo uvek iste stavove i isto mišljenje”, objasnio je Vučić.

No, dok sada zbog posla na formiranju vlade odustaje od poseta Briselu i SAD Vučić je 26. maja posetio Moskvu. Zvanično je saopšteno da je to bila privatna poseta, ali se tada sreo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koji je, kako su prenele ruske agencije, izrazio nadu “da će, bez obzira na budući sastav Vlade Srbije, u njoj dostojno mesto zauzeti ljudi koji pridaju značajnu pažnju razvoju međudržavnih odnosa dve zemlje“.

Boško Jakšić
Boško Jakšić

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić ocenjuje da je ovo najozbiljnija kriza u odnosima sa EU ili šire, sa Zapadom tokom vlasti Aleksandra Vučića.

„Da li je ona izazvana nekim njegovim taktičkim potezima, da li je ona rezultat rastućeg pritiska posle posete Moskvi to još ne znamo, ali po svim simptomima se vidi da su odnosi veoma poremećeni. I to bi moglo da dovede i do odlaganja otvaranja poglavlja 23 i 24“, smatra Jakšić.

Tome treba dodati da su susretu Devenporta i Skata sa Vučićem prethodile optužbe provladinih medija da su ova dvojica ambasadora navodno umešani u pokušaj radikalizacije protesta „Ne da(vi)mo Beograd” i ”Podrži RTV”. Iz izvora bliskih diplomatskim krugovima navodi se da su diplomate očekivale izvinjenje zbog takvih tekstova koje je, barem javno, izostalo. Mandatar kaže da ne želi da komentariše pisanje privatnih medija i da neće da osuđuje ni jedan medij jer, kaže, važi sloboda govora za sve.

Ambasador EU Majkl Devenport tokom jednog događaja u Beogradu nije želeo da se sretne sa novinarima. Vučić uverava da se saradnja nastavlja. U međuvremenu ostaje bojazan može li ovo zatezanje na relaciji sa Briselom da dovede u pitanje otvaranje poglavlja 23 i 24 o vladavini zakona što je bilo očekivano krajem juna.

Boško Jakšić ipak misli da će posle ove male erupcije nezadovoljstva, i sa jedne i sa druge strane, krenuti otvaranje pregovora. Ocenjuje da bi sve suprotno od toga bilo katastrofa i da bi u velikoj meri značilo odustajanje od globalnog strateškog pozicioniranja Srbije i njenog pravca evrointegracija.

Dakle, suštinska spoljna politika Srbije bi bila dovedena u pitanje a mislim da to nije u interesu ni EU a nadamo se da to nije ni u interesu mandatara“, zaključuje Jakšić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG