Dostupni linkovi

HDZ potvrdio Marića kao kandidata za mandatara


Zdravko Marić
Zdravko Marić

Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) je potvrdilo aktuelnog ministra financija Zdravka Marića kao kandidata za mandatara, a u četvrtak će se glasovati o nepovjerenju premijeru Tihomiru Oreškoviću.

Nakon sjednice Predsjedništva BiH glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević. Dodao je kako bi bilo primjereno da premijer sam da ostavku jer su "svi svjesni da je Vlada došla do kraja slijepe ulice".

"Svjestan sam trenutka u kojem se nalazimo. Hrvatskoj je potrebna politička stabilnost. Počašćen sam odlukom HDZ-a da me predloži za mandatara. Svima je u interesu da se stvari što prije stabiliziraju", izjavio je Zdravko Marić.

Dodao je kako, kao legalist, razmišlja o sadašnjem, ali i o idućem koraku.

"Neke korake još treba napraviti", tako je odgovorio na pitanje je li na sjednici Predsjedništva dobio jamstva da HDZ ima 76 ruku u Saboru.

Milošević je potom dodao kako "za razliku od Oreškovića - Marić razumije politički kontekst te da ima kredibilitet gospodarstvenika i u javnom i u privatnom sektoru".

Još nije jasno kakav će biti završetak krize hrvatske Vlade. Tri su opcije – Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) uspijeva rekonstruirati Vladu bez premijera Tihomira Oreškovića, čiji odlazak traže, premijer Orešković ostaje na funkciji, ali za to za sada ima potporu samo Mosta i Katoličke crkve i – opozicija uspijeva raspustiti Sabor i izazvati prijevremene izbore. Ovaj će tjedan biti odlučujući.

XS
SM
MD
LG