Dostupni linkovi

Kocijančić: Očekujemo Vučića u Briselu kad se formira vlada


Maja Kocijančić
Maja Kocijančić

Evropska unija očekuje da novoimenovani premijer Srbije dođe u Brisel onog trenutka kada Vlada u Beogradu bude formirana.

”Očekujemo posetu premijera Srbije u trenutku kada se vlada formira i položi zakletvu”, izjavila je za Agenciju Tanjug portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić na pitanje da li je poseta Aleksandra Vučića Briselu planirana, pa otkazana.

U sedištu Evropske komisije za Tanjug dodatno kažu da su redovni kontakti sa srpskim zvaničnicima u toku, ali da zvanična poseta premijera može biti organizovana i najavljena tek pošto se formira Vlada u Beogradu.

Diplomatski izvori u Briselu objašnjavaju da je Srbija prošla kroz izborni period i da postoji mnogo tema o kojima o kojima bi sada trebalo da se razgovara, između ostalog i o nastavku dijaloga sa Prištinom.

”Očekujemo da Srbija formira vladu i da se nastavi rad na našoj zajedničkoj agendi”, navode u Evropskoj komisiji.

Kada su u pitanju dalji koraci Srbije u procesu evrointegracija, u Briselu je za 22. jun planiran sastanak Saveta za primenu Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji (SSA).

Iz Saveta EU kažu da još nema zvaničnih informacija o mogućem zakazivanjukonferencije na kojoj bi bila otvorena poglavlja 23 i 24.

Ponavlja se da se rad na ispunjavanju uslova za otvaranje ovih poglavlja i dalje nastavlja u nadležnim telima EU.

XS
SM
MD
LG