Dostupni linkovi

Mijatović: Smene na RTV-u loš signal za nezavisnost javnih servisa


Dunja Mijatovic
Dunja Mijatovic

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je danas da su smene na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) veoma loš signal za nezavisnost javnih servisa.

"Veoma su zabrinjavajući događaji na RTV-u. Veoma sam zabrinuta zbog smena koje su se desile preko noći uz čudno objašnjenje", kazala je Dunja Mijatović u video poruci učesnicima međunarodne konferencije "Medijska opservatija Jugoistočne Evrope – jačanje kapaciteta i koalicija za praćenje medijskog integriteta i unapređenje reformi u medijima".

Dunja Mijatović je dodala da će nastaviti pomno da prati zbivanja na RTV-u i ocenila da je i primer RTV-a još jedan dokaz da javni medijski servisi ne uživaju uredničku i finansijsku slobodu.

Medijska ekspertkinja Dubravka Valić Nedeljković kazala je da su se na RTV-u desile stihijske smene najboljih novinara i urednika i ocenila da te smene imaju jasnu političku pozadinu.

Prema njenim rečima, novost je činjenica da su ovoga puta novinari pokrenuli seriju javnih protesta, a novost je i to da ih je podržalo i više hiljada građana na protestnim šetnjama i javnim tribinama.

Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević rekao je da je najveći problem medija u Srbiji autocenzura, koja je posledica činjenice da novinari moraju da brinu o sebi i o svojoj bezbednosti.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) u Hrvatskoj Milorad Pupovac kritikovao je ministra kulture Hrvatske Zlatana Hasanbegovića jer je "razorio" sistem finansiranja alternativnih medija, koji je postojao i bio vrlo efikasan u prethodnom mandatu.

XS
SM
MD
LG