Dostupni linkovi

Cipras želi da prepolovi broj televizija u Grčkoj


Aleksis Cipras
Aleksis Cipras

Grčka vlada premijera Aleksisa Ciprasa našla se na udaru kritika zbog otvaranja međunarodnog tendera za privatne televizije sa nacionalnom frekvencijom i plana da prepolovi broj tih TV stanica kojih sada ima ukupno osam.

AFP navodi da vlasti u Atini žele da očiste stanje u sektoru za koji se sumnja da počiva na tajnim dilovima medijskih moćnika, bankara i uticajnih političara i stave tačku na ono što ova agencija naziva periodom od 25 godina haotičnog dodeljivanja dozvola.

Ciprasova vlada insistira da dozvolu za nacionalno emitovanje mogu za narednih deset godina da dobiju samo televizije koje su "finansijski održive", u trenutku kada se za mnoge TV kuće, prema informacijama AFP, smatra da duguju velike sume i bankama i državi.

Međutim, kritičari tvrde da Cipras samo želi da TV moćnike koji su se suprotstavljali njegovoj partiji Siriza da zameni drugim koji mu više odgovaraju.

Svih osam privatnih grčkih televizija sa nacionalnom frekvencijom sada imaju privremene dozvole, neke od njih tako rade više od dve decenije, a vlada je sada oglasila tender za dodelu dozvola sa minimalnom cenom od tri miliona evra.

Skraćena lista kandidata za dozvole biće saopštena 14. jula, a na kraju će desetogodišnje dozvole dobiti samo četiri televizij

XS
SM
MD
LG