Dostupni linkovi

Somalija: Islamski ekstremisti pogubili šest navodnih špijuna


Detalj iz Mogadiša (ilustracija)

Islamisti iz grupe Al Šabab u Somaliji javno su pogubili šest muškaca optuženih za špijunažu, javili su mediji u subotu, pozivajući se na izvore bliskih toj grupi.

Jedan od pogubljenih smatra se odgovornim za smrt bivšeg vrhovnog vodje grupe Al Šabab, bliske Al Kaidi, Ahmeda Godanea, koji je ubijen u napadu američke bespilotne letelice u septembru 2014. godine.

Lokalni izvori navode da su pogubljenja izvršena u petak u selu Bulofule, na jugozapadu Somalije u oblasti Bej. Tri muškarca su streljana, dok je četvrtom, za koga se smatra da je pomogao Amerikancima da ubiju Godanea, odrubljena glava.

"Islamski tribunal regiona Bej i Bakol pogubio je četiri špijuna koji su saradjivali sa SAD i sa kenijskim obaveštajnim službama" i time pomogli ubijanje vodja Al Šababa, naveli su islamistički pobunjenici u saopštenju.

Dva Kenijca su takodje javno pogubljenja u petak takođe na jugozapadu Somalije, navela je grupa Al Šabab u saopštenju. Oni su proglašeni krivim za pomaganje u ubijanju vodja te pobunjeničke grupe u Keniji.

Prema saopštenju somalijskih pobunjenika jedan od njih je saradjivao sa kenijskim, britanskim, američkim i izraelskim tajnim službama, a drugi samo sa kenijskim službama.

Somalijske vlasti, potpomognute snagama Afričke unije u Somaliji (Amisom), proterale su grupu Al Šabab iz glavnog grada Mogadiša u avgustu 2011. godine.

Oni su tada izgubili svoja glavna uporišta, ali i dalje drže pod kontrolom velike ruralne delove odakle sprovode gerilske napade ili samoubilačke napade, često u glavnom gradu.

XS
SM
MD
LG