Dostupni linkovi

Kocijančić: Puna saradnja sa Hagom ostaje obaveza Srbije


Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i bezbijednost

Evropska komisija očekuje od Srbije da brzo preduzme sve neophodne korake kako bi obezbijedila punu saradnju sa Tribunalom u Hagu što je važan zahtjev u procesu pristupanja Srbije EU, ali i ključni uslov za regionalnu saradnju i pomirenje, izjavila je u četvrtak, 9. juna, portparolka visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i bezbijednost Maja Kocijančić.

Na pitanje novinara da li će se negativan izvještaj predsjednika i glavnog tužioca Haškog tribunala o saradnji Srbije sa sudom odraziti na otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije i EU Kocijančić je rekla da je Evropska komisija "pažljivo i sa zabrinutošću pratila jučerašnji izvještaj u Savjetu bezbjednsoti UN i negativan razvoj u saradnji Srbije i Tribunala".

Kocijančić je kazala da su pripreme za otvaranje tih poglavlja u toku u Savjetu EU ali i da "puna saradnja sa Haškim tribunalom ostaje obaveza i obećanje Srbije".

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc u srijedu je u sedištu UN u Njujorku, podnoseći izvještaj, izrazio žaljenje što je "Srbija odstupila s puta potpune saradnje s Tribunalom" i obavijestio Savjet bezbjednosti UN da Srbija godinu i po nije izvršila naloge Međunarodnog suda za hapšenje tri osobe, optužene za nepoštovanje suda, a riječ je o troje funkcionera Srpske radikalne stranke.

Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je u četvrtak da bi u slučaju da Srbija "poklekne pred pritiscima" i Haškom tribunalu preda troje radikala, to predstavljalo "slom pravnog poretka".

Šešelj je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da će vjerovatno neki pritisci na Srbiju biti vršeni da se Vjerica Radeta, Petar Jojić i Jove Ostojića predaju Tribunalu, i da će EU "zakerati, ali ne pretjerano".

Prethodno je potpredsjednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović saopštila da izvještaj Haškog tribunala neće uticati na evropske integracije Srbije.

"Neće Srbija odustati od evropskih standarda ni sad ni kasniije, ali razne izjave su moguće" rekla je Mihajlović.

XS
SM
MD
LG