Dostupni linkovi

Reagovanje na izveštaj "Moj san je da odem odavde"


Reagujući na izveštaj "Moj san je da odem odavde" organizacije Hjuman rajts voč (HRW), Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije je saopštilo da Srbija već sprovodi proces deinstitucionalizacije i podrške porodicama sa decom sa smetnjama u razvoju, kao i da se stara da život onih koji borave u ustanovama socijalne zaštite bude što kvalitetniji i dostojanstveniji.

Ministarstvo je dalje navelo da je država, u prethodne dve godine, ulagala u ustanove socijalne zaštite da bi podigla nivo usluge radi kvalitetnijeg života korisnika i dostizanja standarda propisanih za dobijanje licence, a ne zbog proširenja postojećih kapaciteta za smeštaj.

"Od 2014. godine do danas Ministarstvo za rad je za obnavljanje (ne proširenje) ustanova u sistemu socijalne zaštite opredelilo skoro 1,5 milijardu dinara", piše u saopštenju i dodaje se da je država dva puta godišnje raspisala konkurse putem kojih je podsticala uspostavljanje novih i podržavala postojeće usluge socijalne zaštite u nadležnosti lokalne samouprave.

Ministarstvo navodi da, preko Sektora za osobe sa invaliditetom, više od 300 miliona dinara putem konkursa usmerava udruženjima za osobe sa invaliditetom, koja se često pojavljuju kao lokalni pružaoci usluga socijalne zaštite.

Ministarstvo tvrdi i da nije osnovan navod HRW da deca i odrasli borave u istim prostorijama i da su zbog toga deca u riziku od zlostavljanja i nasilja.

Kako je navedeno, Ministarstvo za rad unapredilo je svoju saradnju sa zdravstvenim i obrazovnim sistemom radi poboljšanja zdravstvene zaštite korisnika smeštaja i veće obuhvaćenosti korisnika obrazovnim procesom.

Ministarstvo za rad je saopštilo i da je više od 6.000 dece smešteno u hraniteljske porodice, a oko 670 u 17 institucija.

XS
SM
MD
LG