Dostupni linkovi

Vijeće za provedbu mira u BiH: Neslaganje Rusije oko NATO-a


Visoki predstavnik Valentin Inzko
Visoki predstavnik Valentin Inzko

Upravni odbor Vijeće za implementaciju mira u BiH, na nivou političkih direktora, nakon dvodnevnog sastanka u Sarajevu izrazio je "zabrinutost u pogledu prijetnji radikalizma i terorizma u BiH i pozdravio napore organa BiH da se bore protiv radikalizma i terorizma i pozitivne inicijative koje je u tom cilju pokrenula Islamska zajednica u BiH.

Relevantne institucije u BiH na svim nivoima pozvane su da "nastave ulagati napore u borbi protiv ovih prijetnji putem unapređenja koordinacije i u punoj saradnji, kako interno tako i s međunarodnom zajednicom".

Članice NATO-a u Upravnom odboru PIC-a i Japan konstatirali su da je od posljednjeg sastanka Upravnog odbora PIC-a ostvaren ograničen napredak u procesu uknjižbe perspektivne vojne imovine u vlasništvo države BiH, što je jedan od uslova na putu ka članstvu u NATO, pa su vlasti pozvane su da omoguće uknjižbu perspektivne vojne imovine koja se nalazi na teritoriji RS.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko, po završetku dvodnevnog zasjedanja u Sarajevu, kazao je da je Ruska Federacija bila uzdržana u dijelu zajedničkog kominikea koji se odnosi na put BiH ka članstvu u NATO i status Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP).

Rusija će tim povodom, kako je rekao Inzko, izdati posebno saopštenje.

Incko je naveo da ruski stav neće elaborirati, te da u vezi s tim treba razgovarati sa predstavnicima Ruske Federacije.

Visoki predstavnik je izjavio da, kako razumije, postoji želja BiH za članstvo u NATO, i pozvao se na pismo koje su potpisala tri člana Predsjedništva BiH još 2009. godine, te na Zakon o odbrani, kojim su se bh. lideri opredijelili da je put BiH - put prema NATO savezu.

Zamjenik visokog predstavnika u BiH Brus Barton ukazao je na potrebu dogovora političkih stranaka (Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice) za održavanje lokalnih izbora u Mostaru, jer ističe rok za dogovor, te da i da ima manje od 30 dana da se to pitanje riješi kako bi u ovom gradu lokalni izbori bili održani 2. oktobra.

Upravni odbor PIC-a je u kominikeu izdatom nakon sastanka još jednom potvrdio temeljni princip da Mostar mora ostati jedinstvena, koherentna, multietnička jedinica lokalne samouprave, s određenim nivoom lokalnih ovlasti/uprave na nivou ispod nivoa grada

Upravni odbor PIC-a je pozvao nadležne vlasti da hitno donesu rješenje za Javni RTV sistem (PBS) kojim će se osigurati jedinstveni način financiranja u cijeloj BiH za cijeli Javni RTV sistem i osigurava njegova financijska održivost i nezavisnost.

XS
SM
MD
LG