Dostupni linkovi

Sabor o poverenju Oreškoviću u roku od 30 dana


Tihomir Orešković

Hrvatski sabor uvrstio je danas u dnevni red predlog za pokretanje pitanja poverenja predsedniku vlade Tihomiru Oreškoviću, koji su podnela 42 poslanika iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Hrvatske stranke prava Ante Starčević.

Predlog je uvršten u dnevni red odmah bez odlučivanja, a vlada ima osam dana da se o njemu izjasni. Trideset dana od dana uvrštenja u dnevni red, rok je u kojem Sabor treba da odluči o Oreškovićevom opozivu.

Ako parlament opozove premijera s njim će pasti i vlada, nakon čega počinje da teče 30-dnevni rok da se okupi nova parlamentarna većina koja bi podržala novog mandatara i imenovala novog premijera i vladu, prenosi agencija Hina.

Prethodno je Orešković, kojeg je HDZ doveo na tu funkciju, tražio od oba potpredsjednika vlade, lidera najvećih stranaka vladajuće koalicije, HDZ i Mosta, Tomislava Karamarka i Bože Petrova, da podnesu ostavke.

Petrov je odgovorio da je spreman da se povuče ako tako odluči Most, ali da Karamarko mora da ode, dok je lider HDZ takvu mogućnost odbacio rekavši da Orešković i Most više ne uživaju povjerenje HDZ.

Svemu je prethodilo otkrivanje afere "Konsultantica", odnosno poslovne povezanosti marketinške firme Drimia, Karamarkove supruge Ane, s firmom njegovog prijatelja i konsultanta MOL-a Josipa Petrovića.

Hrvatska vlada danas je održala redovnu sednicu kojoj je prisustvivao i premijer i svi ministri iz HDZ-a i Mosta i na kojoj se raspravljalo o obimnom dnevnom redu, ali ne i o krizi vlade i zahtevima za opoziv premijera.

XS
SM
MD
LG