Dostupni linkovi

Obama čestitao Klintonovoj, sutra se sastaje sa Sandersom


Hilari Klinton i Barak Obama

Američki predsednik Barak Obama čestitao je Hilari Klinton osvajanje nominacije Demokratske stranke za predsednika SAD i izjavio da planira da se sutra sastane sa njenim stranačkim rivalom Bernijem Sandersom, saopštila je Bela kuća.

Obama je pozvao Klintonovu i Sandersa i "čestitao obema kandidatima zato što su vodili inspirišuće kampanje koje su osvežile Demokratsku stranku, uključile novu generaciju Amerikanaca u politički proces i usmerili pažnju ka važnim političkim idejama", naveo je u saopštenju za štampu portparol Bele kuće Džoš Ernest.

On je takođe najavio da će se predsednik sutra sastati sa Sandersom u Beloj kući, "na Sandersov zahtev", prenela je agencija AFP.

To saopštenje je navelo na spekulacije da li će Sanders voditi borbu za nominaciju svoje stranke sve do stranačke konvencije u julu, kao što uporno tvrdi, ili će priznati poraz.

U SAD su juče održani izbori Demokratske stranke u šest saveznih država, od kojih je Klintonova već obezbedila pobedu u Nju Džerziju, Novom Meksiku i Južnoj Dakoti, značajno vodi u Kaliforniji, dok je Sanders, prema preliminarnim podacima, verovatno pobedio samo u Severnoj Dakoti.

Obama je zahvalio Sandersu što je "napunio energijom milione Amerikanaca" svojom kampanjom u čijem je fokusu borba za okončanje ekonomske nejednakosti, rekao je Ernest.

XS
SM
MD
LG