Dostupni linkovi

Vučić zadovoljan konsultacijama o novoj Vladi, sledi drugi krug


Konsultacije o novoj Vladi, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić

Mandatar i predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zadovljan današnjim razgovorima sa predstavnicima parlamentarnih stranka o formiranju Vlade Srbije i da će ponovo razgovarati sa svima koji to žele.

Posle konsultacija s predstavnicima pet izbornih lista, Vučić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da mu je drago što je čuo različite ideje i predloge, da će neke uzeti u razmatranje, a neke prihvatiti i uvrstiti u ekspoze.

On je rekao da će sutra razgovarati sa strankama nacionalnih manjina, a da će u četvrtak i petak imati konsultacije u Srpskom naprednom strankom (SNS) i s koalicionim partnerima njegove stranke.

"Onda ću krenuti u dodatni krug konsultacija", rekao je Vučić.

Prema izjavama učesnika, u prvom krugu razgovora nije bilo reči o sastavu nove vlade.

Nakon razgovora, predsednik socijalista i bivši potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić je izjavio da je rekao Vučiću da mu je želja da nastave saradnju.

Najzanimljive za javnost je bio prvi susret posle mnogo godina bivših najbližih saradnika Aleksandra Vučića i predsednika radikala Vojislava Šešelja koji je izjavio da je mandataru rekao da je Srpska radikalna stranka (SRS) spremna za saradnju, ukoliko Vlada napusti politiku učlanjivanja Srbije u EU.

Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je da je on sa saradnicima napustio razgovore jer ih je manadatar vređao, nakon što je pokušao da mu uruči tužbu koju, kako je rekao, sudski pozivar to nije mogao da učini pune dve godine.

Lider Dosta je bilo podneo je tužbu zbog izjave da je on kao ministar novinarima Balkanske istraživačke mreže (BIRN) dostavio ugovor JAT-a i Etihada.

Pun sat je Aleksandar Vučić razgovarao sa liderom LDP-a Čedomirom Jovanovićem i predsednikom Lige socijaldemokrata Nenadom Čankom.

Jovanović je rekao da da će ta stranka podržavati svakoga ko se bude zalagao za evropsku budućnost zemlje, dobre odnose u regionu i slobodnu i tolerantnu zemlju, ali da za to nije potrebno da bude u Vladi.

Čanak je ponovio da neće ući u Vladu, ali o tome će se razgovarati za sedam do deset dana.

Čedomir Jovanović i Nenad Čanak na konsultacijama
Čedomir Jovanović i Nenad Čanak na konsultacijama

DS, DSS i SDS su ranije saopštili da neće ići na konsultacije kod mandatara.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović izjavio je danas da ta stranka neće biti deo nove Vlade Srbije već opozicija u novom sazivu Skupštine, ali je pozdravio odluku mandatara da se konsultuje sa opozicijom o formiranju vlade.

"To je korisno za spuštanje tenzija i političku stabilnost, zato smo pozvali mandatara da se ovakav praksa nastavi i u budućnosti", rekao je Obradović novinarima u Skupštini Srbije posle konsultacija o novoj vladi.

On je kazao da su Vučiću uručili deset tačaka kojima nova vlada treba da se posveti, a među njima su borba protiv bele kuge, osnivanje ministarstva za brigu o o porodici, pokretanje domaće proizvodnje, obnova sela i poljoprivrede i donošenje zakona o zaštiti prezaduženih porodica.

XS
SM
MD
LG