Dostupni linkovi

DF traži od Slovenije da ne glasa za pristupanje CG Nato-u


Poslanici opozicionog Demokratskog fronta
Poslanici opozicionog Demokratskog fronta

Poslanici opozicionog saveza Demokratski front (DF) i dio Kluba nezavisnih poslanika u Skupštini Crne Gore pozvali su u utorak 7. juna, kolege iz parlamenta Slovenije da ne glasaju za ratifikaciju Sporazuma o pristupanju Crne Gore u NATO.

U pismu, koje je potpisalo 19 crnogorskih poslanika, poziva se parlament Slovenije da na sjednici u srijedu ne glasa za ratifikaciju, uz napomenu da bi eventualno učlanjenje Crne Gore u NATO "bez obezbijeđene većine na fer i slobodnom referendumu dovelo do eskalacije duboke političke i institucionalne krize".

Poslanici u pismu ističu da Vlada Mila Đukanovića, znajući da postoji interes dijela međunarodne zajednice za učlanjenjem Crne Gore u NATO, pokušava da "tim činom kamuflira nedostatak vladavine prava u zemlji".

Navodi se da nijedna institucija političkog sistema i državne vlasti nema legitimitet, da je zemlja u dubokoj političkoj, institucionalnoj i moralnoj krizi, da je povjerenje u izborni sistem na najnižem nivou i da se Crna Gora nalazi "na ivici sukoba".

U pismu se podsjeća da je DF u septembru pokrenuo velike proteste protiv političke korupcije i krađe na izborima, s ciljem da na prvim poštenim izborima u Crnoj Gori, od pada komunizma, građani dobiju vladu koja bi bila odraz volje birača.

"DF cijeni da se pitanje članstva Crne Gore u NATO mora riješiti na fer i slobodnom referendumu u atmosferi, makar, minimalnog povjerenja između suprotstavljenih opcija u vezi legitimiteta institucija vlasti", dodaje se u pismu.

Opozicioni Demokratski front politička je grupacija u Skupštini Crne Gore koja uživa direktnu političku podršku Rusije.

XS
SM
MD
LG