Dostupni linkovi

Asad obećao borbu protiv terorizma, optužio Erdogana za Alepo


Bašar al Asad u obraćanju sirijskom parlamentu u Damasku, 7. juna 2016.

Sirijski predsjednik Bašar al Asad rekao je u utorak, 7. juna, da će nastaviti borbu protiv terorizma, više od pet godina od početka sukoba sa pobunjenicima, što je dovelo do podjele zemlje.

U prvom velikom obraćanju nakon što su u aprilu propali mirovni pregovori u Ženevi, Asad nije pokazao naznake da želi kompromis.

"Naš rat protiv terorizma se nastavlja. Kao što smo oslobodili Palmiru, a prije toga još mnoga područja, oslobodićemo svaki centimetar Sirije iz njihovih ruku", rekao je Asad u obraćanju u sirijskom parlamentu.

On je naglasio da je "jedina opcija pobjeda ili Sirija više neće postojati".

Sirijska vojska i njene savezničke milicije uz podršku Rusije iz vazduha preuzele su kontrolu nad Palmirom, gradom koji pripada svjetskoj kulturnoj baštini, u martu iz ruku miltanata "Islamske države" koji su ga djelimično oštetili.

Djelovanje "Islamske države" dodatno je pogoršalo situaciju u Siriji od polovine 2014., čime je građanski rat koji traje od marta 2011. produbljen.

Sirijski predsjednik je optužio turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da je poslao hiljade militanata u Alepo, sirijsku provinciju koja se graniči sa Turskom, u kojoj se nalazi i stari grad istog imena.

Alepo i okolno područje podijeljeni su između državnih snaga i pobunjenika, a njihovi okršaji ukazuju na slabosti primirja koje je usaglašeno u februaru ali se ne poštuje.

Asad je u govoru u parlamentu rekao da će se boriti za svaki centimetar Sirije i da će Alepo "biti groblje Erdoganovih nada i snova".

Sirijski predsjednik se zahvalio Rusiji, Iranu, Kini i šiitskoj grupi Hezbolah iz Libana na podršci koju su mu pružili.

Komentarišući navode o podjelama unutar ovog saveza, posebno između Irana i Rusije, Asad je rekao da ne treba obraćati pažnju na izvještaje o razlikama i podjelama.

XS
SM
MD
LG