Dostupni linkovi

Ko u Crnoj Gori sluša Amerikance, a ko Ruse?


Slike ruskog predsjednika na protestima DF-a, 2015.
Slike ruskog predsjednika na protestima DF-a, 2015.

Poslanici opozicionog Demokratskog fronta (DF) koji su donedavno bojkotovali parlament su iskoristili redovan institut - poslanička pitanja, da raspravu vrate na prošlogodišnje proteste, tadašnju reakciju policije, ali i da insistiraju na tvrdnjama da se Crnom Gorom upravlja iz Američke ambasade.

Debatu je daleko od dnevno aktuelnih političkih pitanja odvela činjenica da na pitanja odgovara potpredsjednik Vlade Duško Marković, koji je i koordinator bezbjednosnih službi, ali i okolnost da poslanici opozicionog Demokratskog fronta, zbog tek nedavno okončanog, višemjesečnog bojkota parlamenta nijesu imali prilike da u Skupštini debatuju o prošlogodišnjim protestima koje nije karakterisala masovnost, ali jeste kleronacionalistička i rusofilska ikonografija.

Markovića, koji je za opoziciju alfa i omega svih obavještajnih i bezbjednosnih službi, poslanik DF-a Milan Knežević je podsjetio na njegove izjave u vrijeme održavanja prošlogodišnjih protesta DF-a u kojima je Marković tvrdio da organizatori protesta imaju podršku iz Rusije i Srbije.

Nakon više nedjelja danonoćnih protesta, policija je sredinom oktobra rastjerala demonstrante ispred Skupštine i uklonila šatore u kojima su do tada boravili. Intervencija je, međutim, dovela do okupljanja većeg broja građana, uglavnom, nezadovoljnih ponašanjem policije.

Zakazan je novi protest za 24. oktobar koji je, takođe, okončan policijskom akcijom koja je uslijedila nakon što su demonstranti srušili zaštitnu ogradu ispred Skupštine i bacili molotovljev koktel u pravcu policije. Okupljeni su se razbježali pred ogromnom količinom suzavca i policijom koja je u više navrata postupala brutalno.

"Dajte bar jedan dokaz da smo dobili finansijsku podršku iz Srbije i Rusije", zahtijevao je Knežević.

Marković je rekao da nikada nije rekao da iza organizatora protesta stoje zvaničnici Moskve, veći da postoji podrška "određenih struktura iz Rusije".

Duško Marković
Duško Marković

"Svjedoci smo da se podrška protestima manifestovala raznim stavovima i posjetama različitih struktura iz Rusije Crnoj Gori. O tome svjedoče i saopštenja dijela ruskih državnih medija, kao i nekih političara koji ne ostavljaju sumnju da je ruska politika bila na strani organizatora protesta. Mi nemamo ništa protiv toga, ali iz toga se jasno vidjela podrška zahtjevima protesta. Danas neću pominjati saopštenje Ministarstva vanjskih poslova Rusije – da nije dobro prekidanje protesta – povezujući ga sa gušenjem alternative protivnicima NATO-a u Crnoj Gori", rekao je Marković.

Poslanik DF-a Milan Knežević je tokom diskusije sa potpredsjednikom Vlade Duškom Markovićem više puta pominjao ambasadorku SAD Margaret En Ueharu, za koju je rekao da upravlja Vladom Crne Gore.

"Optužbe protiv Rusije i Srbije predstavljaju matricu dobijenu od strane američke ambasadorke koja je ustvari neformalni premijer Crne Gore i kod koje vi, gospodin Đukanović i ostatak opozicije čekate u redu kao što se nekada pred domovima zdravlja čekalo za vakcinu", rekao je Knežević.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković je ove navode odbacio "kao najprimitivniju špekulaciju".

"Odbacujem navode da je meni ili bilo kome drugom, bilo koja ambasada izdavala naloge – šta će da rade i kako da djeluju državni organi. To jednostavno nije tačno. Imamo političku snagu, institucionalni kapacitet i ljudsku hrabrost da donosimo odluke u interesu države. Tako je bilo, a tako će i biti dok smo na ovoj poziciji", naglasio je Marković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG