Dostupni linkovi

Ni danas nije postignuto rešenje za izbore u Mostaru


Stari most, Mostar, Ilustracija
Stari most, Mostar, Ilustracija

Predsjednici vladajuće koalicije u Federaciji BiH, Bakir Izetbegović (SDA), Dragan Čović (HDZ) i Fahrudin Radončić (SBB) nijesu ni u utorak, 7. juna, postigli dogovor o izborima u Mostaru.

Lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić je po završetku sastanka rekao da su razgovori bili "ozbiljni i detaljni", ali da konačno rješenje za Mostar nije postignuto.

On je dodao da će delegacije tri stranke narednih dana pokušati da usaglase stavove, kako bi lideri postigli konačan dogovor.

Upitan da li postoje stavovi o kojima postoji saglasnost sve tri partije, Radončić je naveo da se radi o problemima koji traju 20 godina, dodavši da je problem Mostara usko vezan za odnos i stavove SDA i HDZ BiH.

Lider HDZ BiH, Dragan Čović rekao je novinarima da je na sastanku zaključeno da je potrebno nastaviti pregovore kako bi se u oktobru i u Mostaru odžali lokalni izbori.

"Složili smo se oko dva principa. Da bude implementirana presuda Ustavnog suda BiH i da se izbori u Mostaru moraju održati ove godine. Oni će se i održati, nema više razloga da Mostar bude grad slučaj. Naše delegacije u Mostaru već sjutra će nastaviti razgovore i nadam se da će naći rješenje”, naveo je Čović.

Prema njegovim riječima, na sastanku su razmotreni svi modeli izbora vijećnika u gradskoj skupštini Mostara i postoje realne šanse da se utvrdi način izbora 35 vijećnika.

Odlukom Ustavnog suda BiH iz 2011. godine suspendovane su pojedine odredbe Statuta Grada Mostara, koje se odnose na izbor vijećnika u Gradsko vijeće, zbog čega jedino u Mostaru nisu održani lokalni izbori 2012. godine.

Odlukom Ustavnog suda BiH utvrđeno je da postojeći Statut Mostara krši ustavna prava građana, jer je izborni model, koji je proizilazio iz postojeće podjele grada na opštine, omogućavao da opštine s manjim brojem stanovnika biraju isti broj gradskih vijećnika kao i one u kojima je registrovano više birača.

Na rješenju koje bi podrazumijevalo jedinstveni grad s dve "podjedinice" ranije je insistirala Stranka demokratske akcije (SDA), ali su prema tom prijedlogu bili skeptični u HDZ-u BiH, navodeći da je to put u nove podjele.

Gradski ogranci SDA i Saveza za bolju budućnost (SBB) su potom objavili usuglašeni prijedlog bošnjačkih stranaka da se u Mostaru uspostavi sedam izbornih područja, uz direktan izbor gradonačelnika i dva dogradonačelnika iz reda različitih naroda.

XS
SM
MD
LG