Dostupni linkovi

Hrvatska: SDP traži izbore već u julu


Zoran Milanović, bivši premijer Hrvatske

Predsjednik opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) i bivši hrvatski premijer Zoran Milanović ocijenio je u utorak da Hrvatska nema Vladu i da treba ići na nove izbore već idućeg mjeseca.

"Jedina razumna inicijativa bi trebalo da bude raspuštanje Sabora što prije i da na izbore idemo prije ljeta", rekao je Milanović na konferenciji za novinare povodom krize vlasti koja potresa Hrvatsku.

On je ocijenio da je riječ o "čistom sramoćenju, blamaži" i da bi predsjednica Hrvatske trebalo da podrži nove izbore.

Milanović je rekao da je SDP tražio izglasavanje nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku zbog političke odgovornosti u aferi "Konsultantica" i da će SDP na vrijeme odlučiti kako će se postaviti prema inicijativi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za opoziv premijera Tihomira Oreškovića.

"Ni s kim nismo u kontaktu, želimo da se na izbore ide odmah, odnosno što prije, u julu... Ovo je sramoćenje, blamaža, ovo je prvi put da Hrvatska gleda ovakvu sramotu", rekao je Milanović.

On je ocijenio da je HDZ "spreman na sve" da bi spasio Karamarka od izglasavanja nepovjerenja u Saboru.

Prvi potpredsjednik Vlade i lider HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je ranije da ta stranka danas pokreće postupak opoziva Oreškovića i da će potom pokušati da "presloži" parlamentranu većinu.

Prethodno je Orešković, kojeg je HDZ doveo na tu funkciju, tražio od oba potpredsjednika vlade, lidera najvećih stranaka vladajuće koalicije, HDZ i Mosta, Tomislava Karamarka i Bože Petrova, da podnesu ostavke.

Petrov je odgovorio da je spreman da se povuče ako tako odluči Most, ali da Karamarko mora da ode, dok je lider HDZ takvu mogućnost odbacio rekavši da Orešković i Most više ne uživaju povjerenje HDZ.

Svemu je prethodilo otkrivanje afere "Konsultantica", odnosno poslovne povezanosti marketinške firme Drimia, Karamarkove supruge Ane, s firmom njegovog prijatelja i konsultanta MOL-a Josipa Petrovića.

XS
SM
MD
LG