Dostupni linkovi

Turska će suspendovati sporazum sa EU ako ne bude vizne liberalizacije


Mevlut Čavušoglu, ministar vanjskih poslova Turske
Mevlut Čavušoglu, ministar vanjskih poslova Turske

Turska će morati da suspenduje sporazum sa EU o smanjenju migrantskog talasa prema evropskom bloku ukoliko ne bude dogovora o usvajanju bezviznog režima za turske državljane, rekao je u utorak 7. juna, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu.

Ankara je pristala da primi nazad sve migrante koji ilegalno pređu u Grčku u zamjenu za novčanu pomoć i preuzimanje sirijskih izbjeglica u zemlje EU direktno iz Turske.

Čavušoglu je u intervjuu državnoj televiziji Haber rekao da njemačka Vlada mora jasno objaviti da je njen stav u vezi sa masakrom nad Jermenima koji su 1915. godine počinile otomanske snage drugačiji od rezolucije koju je o tom događaju usvojio Bundestag.

Njemački parlament u rezoluciji je prošle sedmice masovna ubistva Jermena u Otomanskom carstvu priznao kao genocid. Stranka kancelarke Angele Merkel podržala je tu rezoluciju

Čavušoglu je u istom intervjuu rekao i da je do normalizacije odnosa sa Izraelom ostalo da se održe jedan ili dva sastanka, i da je važno ukoniti prepreke za dostavljanje humanitarne pomoći Palestincima u Gazi.

Turski ministar vanjskih poslova takođe je poručio da će Turska snažno podržati moguću operaciju u Iraku za vraćanje Mosula iz ruku militanata "Islamske države" (IDIL- a).

Očekuje se da će iračke snage uz podršku kolicije koju predvode SAD uskoro započeti ofanzivu za varaćanje Mosula iz ruku IDIL-a. Trenutno se vode završene borbe za Faludžu od Bagdada udaljenu na oko 50-tak kilometara.

XS
SM
MD
LG