Dostupni linkovi

Srpski predstavnici na severu Kosova: Nema uslova za popis


Severna Mitrovica
Severna Mitrovica

Nema uslova za održanje popisa stanovništva na severu Kosova, zaključeno je u Severnoj Mitrovici na sastanku srpskih političkih predstavnika kome su prisustvovali srpski ministri u Vladi Kosova, zamenik premijera Kosova, poslanici i gradonačelnici svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Na sastanku koji je organizovan da bi se postigao opšti konsenzus u vezi predloženog zakona o popisu stanovništva na severu Kosova rezultirao je zajedničkim stavom da ne postoje politički, pravni, socijalni i bezbednosni uslovi da se popis održi.

“Kao što piše u Medjunarodnim preporukama za popise stanovništva i stambenih jedinica iz 2010. godine popis stanovništva može biti održan jedino u uslovima potpuno politički stabilnog i socijalno bezbednog okruženja. Kako ovi uslovi za Srbe nisu ispunjeni ni u kom aspektu, ogromna većina Srba bi bojkotovala popis. Ovo bi učinilo rezultate netačnim i što je najbitnije oni ne bi mogli biti međunarodno prihvaćeni i verifikovani", navodi se u saopštenju nakon sastanka.

Ocenjeno je kako "pravi put za održavanje popisa stanovništva na severu nije nekakav nacrt zakona već trud i rad na stvaranju politički stabilnog i socijalno bezbednog okruženja za sve Srbe na Kosovu".

"Zajedničkim snagama trebamo raditi na ispunjavanju svih međunarodno preuzetih obaveza iz dijaloga i učiniti sve da kroz iste svi ljudi na Kosovu budu jednaki i izgrade moderno demokratsko društvo. Tek tada je realno i moralno očekivati od Srba sa severa da uzmu učešće i masovno izađu na popis”, stoji u sopštenju Srpske liste.

XS
SM
MD
LG