Dostupni linkovi

Italija: Pokret pet zvezda verovatni pobednik lokalnih izbora


Bepe Grilo na ekranu u toku protesta pokreta Pet zvezda u Bergamu, ilustrativna fotografija

Italijanski populistički Pokret pet zvezda, na čelu sa komičarem Bepeom Grilom, najizgledniji je pobednik lokalnih izbora u Rimu, pokazuju danas preliminarni rezultati.

Taj Pokret, koja u fokusu svoje kampanje ima borbu protiv korupcije, takođe je na jučerašnjim izborima najverovatnije pobedio i u drugim velikim gradovima Italije, reflektujući jačanje populističkih pokreta širom Evrope, preneo je Rojters.

Rezultati sa više od 80 odsto glasačkih mesta u Rimu pokazuju da kandidatkinja Pokreta pet zvezda Virdžinija Radži predvodi sa 36 odsto glasova, ispred kandidata Demokratske partije premijera Matea Rencija, Roberta Đaketija, koji je osvojio blizu 25 odsto glasova.

Njih dvoje će se ponovo suočiti u drugom krugu izbora 19. juna, pošto nijedno od njih neće osvojiti više od potrebnih 50 odsto glasova.

Rezultati jučerašnjih izbora predstavljaju udarac za Rencija, koji je stavio na kocku svoju političku budućnost zbog rezultata referenduma u oktobru povodom spornih ustavnih reformi, koje bi trebalo da donesu stabilnost u italijansku politiku i okončaju italijansku tradiciju stalne smene vlada.

Italijanski premijer je rekao da će podneti ostavku na tu funkciju ako njegov predlog na referendumu ne prođe, što bi moglo da označi početak nove ere političkog haosa u zemlji i oživi tržišne turbulencije u toj trećoj po veličini privredi u okviru evrozone.

Pobeda u Rimu, čije su vlasti opterećene korupcionaškim skandalima, predstavljala bi veliki korak napred za Pokret pet zvezda, kojeg je Grilo osnovao 2009. godine.

Uspeh u vladanju Rimom bi mogao da pomogne Pokretu pet zvezda da pobedi i na opštim izborima, koji bi trebalo da budu održani 2018. godine, ali bi mogli da budu i ranije, zavisno od ishoda referenduma, ocenjuje Rojters.

XS
SM
MD
LG