Dostupni linkovi

Kazahstan: Troje mrtvih, devet ranjenih u pucnjavi


Pucnjava u gradu Aktobe
Pucnjava u gradu Aktobe

Vlasti Kazahstana saopštile su da su tri osobe ubijene, a najmanje devet povređeno u napadu na dve prodavnice koje prodaju oružje i vojni objekat u severozapadnom gradu Aktobe. Dodaje se da je sprovedena "antiteroristička operacija".

Portparol policije je, kako prenose agencije, rekao da je ubijen radnik prodavnice, dok su jedan oficir i vojnik nacionalne straže ubijeni dok su odbijali napadače.

Navodno su povređeni svi pripadnici snaga bezbednosti, a pojedini mediji navode da je broj žrtava viši, prema nekim navodima i 20.

Mediji prenose i navode policijskog zvaničnika, koji je rekao da je da je jedan napadač uhvaćen, dok su trojica ubijena tokom razmene vatre sa snagama bezbednosti. Dodaje se da je u toku je antiteroristička operacija, čiji je cilj hapšenje ostalih osumnjičenih za napade.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je za servis RSE u Kazahstanu potvrdilo da je došlo do pucnjave u gradu Aktobe, ali su odbili da pruže više detalja.

Aktobe
Aktobe

Rojters je preno izjavu portparola Ministarstva unutrašnjih poslova Almasa Sadubaeva, koji je rekao da su osumnjičeni napadači bili "sledbenici radikalnog, netradicionalnog verskog pokreta", što je izraz kojim vlasti Kazahstana često opisuju islamističke militante.

Sadubaev je dodao da je devet vojnika ranjeno u napadu.

Zvaničnici su u nedelju naredili meštanima da ostanu u svojim domovima, dok je policija privremeno zaustavila javni prevoz u gradu i zatvorila tržne centre i druga javna mesta.

Aktobe, industrijski grad koji se nalazi oko 100 kilometara od ruske granice, prvo je mesto u kome je u Kazahstanu izveden samoubilački bombaški napad, 2011. godine.

XS
SM
MD
LG