Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kurc: Migrante koji žele azil u EU držati na ostrvima


Podnosioce zahteva za azil u zemljama članicama Evropske unije trebalo bi držati na ostrvima i ne dozvoliti im direktan pristup kontinentu, rekao je austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc.

On je u intervjuu za "Di Prese" predložio da 28-člani blok sledi "australijski primer" kako bi se migranti obeshrabrili u otpočinjaju često opasnog puta u Evropu, prenosi AFP.

U skladu sa oštrom i kritikovanom imigracionom politikom Australije, vlasti tražioce azila, koji pokušavaju da do Australije stignu brodovima, vraćaju ili ih šalju u pacifičke kampove u malu ostrvsku državu Nauru ili Papuu Novu Gvineju, gde ostaju dok se njihovi zahtevi za azil obrađuju, navodi francuska agencija.

Tražiocima azila je onemogućeno da se nasele u Australiji čak i ako se utvrdi da su izbeglice.

"Australijski model se, naravno, ne može u potpunosti reprodukovati, ali se njegovi principi mogu primeniti u Evropi", rekao je ministar Kurc, dodavši da je skeptičan u pogledu efekta sporazuma koji je EU nedavno postigla sa Turskom u cilju smanjenja broja migranata koji pristižu na evropski kontinent.

Prema Kurcovim rečima, EU bi trebalo da usvoji rezoluciju u kojoj oni koji pokušavaju da ilegalno uđu u Evropu gube pravo da traže azil.

Austrija, kojom vlada koalicija socijaldemokrata i konzervativaca, primila je oko 90.000 podnosilaca zahteva za azil prošle godine, ali je Beč u međuvremenu pooštrio uslove za azil, podseća francuska agencija.

XS
SM
MD
LG