Dostupni linkovi

Erdogan kritikovao Merkel zbog rezolucije o genocidu


Angela Merkel i Recep Tayyip Erdogan u Istanbulu, maj 2016.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan žestoko je kritikovao njemačku kancelarku Angelu Merkel što nije spriječila usvajanje rezolucije u Bundestagu koja priznaje ubvistva Armena iz 1915. godine kao genocid i nije odbacio sankcije, navodi se u njegovim komentarima objavljenim u subotu.

Erdogan navodi da ne razumije zašto Merkel nije uvjerila svoju stranku da glasa protiv rezolucije, tvrdeći kako je ona obećala da će učiniti sve što je u njenoj moći kako bi spriječila to.

"Sada se pitam hoće li njemački čelnici biti u stanju, nakon takve odluke, da pogledaju u lice mene i mog premijera", izjavio je on u intervjuu objavljenom u nekoliko novina, među kojima su visokotiražni dnevnik Hurriyet i provladino glasilo Yeni Safak.

On je odbio konkretizirati kakve će mjere Turska poduzeti u odgovoru na njemačku rezoluciju, ali nije ništa odbacio, rekavši da vlada još procjenjuje kurs akcije. 4

Ankara je već opozvala ambasadora u Berlinu.

Upozorio je da bi Njemačka mogla izgubiti "važnog prijatelja" i ukazao je na veliki broj Turaka koji žive u toj zemlji.

Erdogan insistira na tome da je glasanje stvar tursko-njemačkih odnosa i da ono neće uticati na širi sporazum s EU o suzbijanju priliva migranata u blok.

XS
SM
MD
LG