Dostupni linkovi

Sirijska vojska otvorila novo bojište protiv IDIL-a


Sirija, maj 2016.
Sirija, maj 2016.

Sirijska vojska potpomognuta ruskim zračnim udarima otvorila je novo bojište protiv militanata "Islamske države Iraka i Levanta" (IDIL), što je treći masovni napad protekle sedmice na samoproglašeni kalifat, nakon što su se iračke snage približile Faludži, a sirijska milicija napredovala oko Rake uz američku potporu.

Tri velike ofanzive predstavljaju jednu od dosad najagresivnijih kampanja protiv IDIL-a koji je prije dvije godine proglasio da želi vladati nad svim muslimanima u dijelovima Iraka i Sirije, prenosi Hina.

Teški ruski zračni napadi usmjereni su na teritoriju IS-a na istoku sirijske pokrajine Hama, uz granicu s provincijom Rakom. Nešto istočnije je grad Raka, prijestolnica IDIL-a u Siriji i zajedno s Mosulom u Iraku glavni cilj koalicije koja želi uništiti kalifat.

Sirijska vojska napredovala je oko 20 kilometara i došla je do granica pokrajine, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Istovremeno, milicije koje podupire SAD, uključujući kurdske borce i njihove arapske saveznike, napadaju IS u drugim dijelovima pokrajina Raka i Alep.

Američka vojska objavila je da ofanziva napreduje, uz žestok otpor radikalnih islamista.

U Iraku, vladine snage uz pomoć američkih zračnih napada i proiranskih šijitskih milicija ušle su u ponedjeljak u južna predgrađa utvrde IDIL-a, Faludže.

Već četiri dana drže položaje i nisu se približile glavnim, najnaseljenijim dijelovima tog grada oko 50 kilometara od Bagdada.

XS
SM
MD
LG