Dostupni linkovi

Lavrov: SAD traže da Rusija ne gadja Front Al Nusra u Siriji


Sergej Lavrov
Sergej Lavrov

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je večeras da su SAD zatražile od Rusije da ne gadja položaje džihadista iz Fronta Al Nusra u strahu da se ne pogode položaji umerene opozicije u Siriji.

Lavrov je rekao da je Rusija ranije insistirala da umerena opozicija koja ima podršku SAD, napusti područja gde se nalaze pripadnici Fronta Al Nusra, sirijskog ogranka Al Kaide.

"Oni (SAD) su nas zamolili da ne gadjamo položaje Fronta Al Nusra jer su odmah do njih pripadnici umerene opozcije. Ta opozicija mora da napuste te terorističke položaje", rekao je ruski ministar i dodao da je njegova zemlja prihvatila zahtev SAD.

Lavrov i njegov američki kolega Džon Keri razgovarali su pre dva dana o neophodnosti "zajedničkih i odlučnih mera" protiv sirijskog ogranka Al Kaide. Rusija je polovinom maja predložila SAD zajedničke vazdušne napade na položaje džihadista u Siriji. SAD su tada odbacile taj predlog.

Nekoliko dana kasnije, Rusija je saopštila da je spremna da saradjuje sa arapsko-kurdskom koalicijom i SAD u proterivanju džihadista Islamske države iz Rake.

Više od 280.000 ljudi poginulo je u gradjanskom ratu u Siriji koji je počeo u martu 2011. godine.

XS
SM
MD
LG