Dostupni linkovi

Klinton: Tramp nije sposoban za predsednika


Clinton kritikuje Trumpa zbog 'naklonosti prema tiranima'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Kandidatkinja u utrci demokrata za predsedničku kandidaturu SAD Hilari Klinton u oštrom napadu na gotovo izvesnog kandidata republikanaca Donalda Trampa konačno je uspela da artikuliše poruku biračima, ocenjuje agencija Asošiejtid pres.

U govoru o spoljnoj politici Klinton je napala republikanskog kandidata, što je bilo, navodi AP, nesporno istaknuti trenutak za kandidatkinju koja je često imala problem da fokusira kampanju za Belu kuću.

Klinton još nije obezbedila nominaciju Demokratske partije, ali ima ubedljivu prednost u odnosu na rivala Bernija Sandersa i očekuje se da bi sledeće nedelje i formalno mogla da obezbedi neophodan broj glasova za kandidaturu demokrata.

Govoreći u San Dijegu u Kaliforniji o svom republikanskom rivalu Donaldu Trampu, Klintonova je rekla da je njegova spoljna politika "opasno nedosledna" i da on nije sposoban da obavlja dužnost koja nosi toliko ogromnu odgovornost.

“Ne radi se o tome da su spoljnopolitičke ideje Donalda Trampa samo različite, to je skup opasno nedoslednih i nepovezanih ideja. To čak nisu ni ideje, to je samo niz bizarnih bešnjenja, ličnih osveta i direktnih laži”, poručila je Hilari Klinton.

Klintonova je naglasila da nije reč o tome da je Tramp samo nespreman za najvišu funciju u zemlji.

“On nije tek nepripremljen. Njegov temperament je nepodesan za obavljanje funkcije koja zahteva znanje, stabilnost i ogromnu odgovornost”, ocenila je Klinton i snažno poentirala:

"On je neko kome nikada ne bi trebalo poveriti šifre za nuklearne napade, zato što nije teško zamisliti Donalda Trampa kako nas vodi u rat samo zato što se neko podvukao pod njegovu tanku kožu."

U precizno formulisanim primedbama, Hilari Klinton je pokazala da je spremna za tešku predizbornu borbu s Trampom.

Bivša državna sekretarka je rekla da je Tramp preosetljiv i da bi mogao da gurne zemlju u rat zbog sitnice. Više puta je svog rivala nazvala po imenu, što je kako navodi AP, bilo smišljeno s namerom da uđe pod kožu milijarderu kojeg i najbliži saradnici zovu "gospodin Tramp".

Među pristalicama Hilari Klinton postoji bojazan da ne može jasno da artikuliše razloge zbog kojih bi trebalo da bude predsednica i da neće moći da se suprotstavi Trampu koji je dosad vladao medijskim prostorom. Napad na Trampa U San Dijegu trebalo bi da odagna takve bojazni, navodi AP.

U tom nastupu o spoljnoj politici bila je fokusirana i direktna, ali je govoreći o aktuelnim svetskim pitanjima poput militantne organizacije "Islamska država Iraka i Levanta" (IDIL) i iranskog nuklearnog programa povremeno ubacivala zajedljive primedbe na račun Trampa.

"Ovo nije rijaliti program. Ovo je prava realnost", rekla je Klinton kritikujući bivšu rijaliti zvezdu zbog neiskustva u spoljnoj politici.

Klintonova je u suočavanju sa Sandersom u borbi za demokratsku nominaciju bila umerena, izbegavajući da otudji njegove glasače. U napadu na Trampa uopšte nije pokušala da privuče njegove pristalice ili da pokaže ikakvo poštovanje prema njemu.

Rezultat njenog agresivnog nastupa je bio da je dobila pažnju kakvu je Tramp dosad imao svojim kontroverznim nastupima - njen govor je masovno prenošen na televizijskim mrežama, što za razliku od Trampa, do sad nije uspevala da postigne, navodi AP.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG