Dostupni linkovi

Pastor očekuje konstruktivan rad Skupštine Vojvodine


Skupština Vojvodine, arhivska snimka

Skupština Vojvodine izabrala je čelnika Saveza vojvođanskih Mađara (SMV) Ištvana Pastora za predsednika tog tela. Njemu je ovo drugi mandat na toj funkciji. U okviru konstitutivne sednice poslanici su izabrali i potpredsednike Skupštine Vojvodine.

Pastor je nakon izbora izjavio da se nada da će u skupštinskoj sali vladati konstruktivni ambijent.

"Osećam obavezu da istaknem da zajednički rad podrazumeva da se u raspravama vodi računa o značaju i o težini javno izgovorene reči. A ljudi koji drže do sebe drže i do izgovorene reči", rekao je on.

Osim izbora predsednika i potpredsednika najvišeg predstavničkog tela u Vojvodini, među poslanicima najviše se razgovaralo o novoj pokrajinskoj Vladi koja će, sudeći prema najavama, biti izabrana u roku od desetak dana.

Poslanik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov, međutim, nije hteo da govori o tome ko će sve biti deo Vlade. On smatra da bi Igor Mirović bio dobar kandidat za predsednika pokrajinskog premijera.

"Očekivanja su velika, program Vlade je ono što je najvažnije, a u zavisnosti od tog programa ćemo videti ko će hteti o tome da razgovara. A Mirović bi mogao da bude odličan kandidat", istakao je on.

Prema procenama, novu većinu činiće naprednjaci zajedno sa SVM-om i socijalistima uz moguću podršku Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

U Ligi tvrde da još nije doneta odluka da li će razgovarati o ulasku te stranke u novu većinu, rekao je poslanik te stranke Branislav Bogaroški.

"Prvo treba da dobijemo poziv, ako stigne poziv donećemo odluku o tome kako dalje. U zavisnosti od toga koje bi teme bile na dnevnom redu donećemo odluku o eventualnim razgovorima", rekao je on.

Demokratska stranka koja je do aprilskih izbora bila vodeća politička opcija, u novom sazivu Skupštine Vojvodine biće oštra opozicija, kaže predsednik pokrajinskog odbora te stranke Miroslav Vasin.

"Demokratska strnaka će biti oštra opozicija i insistiraćemo na nastavku naše politike jer smo je dobro vodili. Uradili smo najveći investicioni bum u pokrajini", rekao je Vasin.

Novi sastav pokrajinskog parlamenta znatno je izmenjen nakon što je koalicija Srpske napredne stranke (SNS) osvojila natpolovičnu većinu u tom predstavničkom telu.

Srpska napredna stranka osvojila je 63 mandata. Socijalistima je pripalo 12 mandata, demokratama i Srpskoj radikalnoj stranci po deset mesta u novom sazivu Skupštine Vojvodine. LSV ima devet mandata, Savez vojvođanskih Mađara šest.

U pokrajinski parlament ušao je i Mađarski pokret sa dva mandata, kao i Zelena stranka sa jednim mandatom.

Do aprilskih izbora okosnicu vlasti u Vojvodini činile su tri stranke: Demokartska stranka, Savez vojvođanskih Mađara i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

XS
SM
MD
LG