Dostupni linkovi

Danas konstitutivna sednica Skupštine Vojvodine


Skupština Vojvodine
Skupština Vojvodine

Danas se održava konstitutivna sednica Skupštine Vojvodine. Novi sastav pokrajinskog parlamenta znatno je izmenjen nakon što je koalicija Srpske napredne stranke (SNS) osvojila natpolovičnu većinu u tom predstavničkom telu.

Mesto predsednika Skupštine pripašće prvom čoveku Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvanu Pastoru, kojem će to biti drugi mandat na čelu pokrajinskog parlamenta.

Politikolog Duško Radosavljević kaže da je sasvim izvesno da će novu većinu činiti naprednjaci i SVM zajedno sa socijalistima i Ligom socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

"SNS možđe glatko sa SVM-om da podeli vlast u Vojvodini. Ali onda se vlast konstituira na nivou od 70 poslanika od 120. Iako Vojvodina ima minimalne nadležnosti, to ne znači da bi opozicija, koja bi u tom slučaju bila brojna, gledala blagonaklono na poteze SNS-SVM većine", smatra on.

Iako je, prema nezvaničnim najavama, ostalo svega nekoliko dana do izbora nove Pokrajinske vlade, Srpska napredna stranka još uvek ćuti o mogućim kandidatima za premijera Pokrajine.

Među onima koji bi mogli sesti u fotelju predsednika vojvođanske vlade je i Igor Mirović. On je neposredno nakon izbora istakao da će nova Pokrajinska vlada raditi na izgradnji boljeg odnosa sa republičkim vlastima.

"Verujem da ćemo uspeti da ujedinimo sve političke ideje i da prekinemo politiku sukoba sa republičkom vlašću, da budemo složni i jedinstveni, da nova vlast realizuje ideje koje smo građanima obećali", rekao je on.

Međutim to jedinstvo zahteva i novac koji pre svega zavisi od toga hoće li konačno biti donet zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine koji je na čekanju još od usvajanja ustava Srbije.

Tu je i problem u vezi sa nadležnostima pokrajine koje su u velikoj meri smanjene nakon odluke Ustavnog suda prema kojoj značajan deo zakona o nadležnostima proglašen neustavnim.

Na redovnim pokrajinskim izborima od 120 mandata, Srpska napredna stranka osvojila je 63 mandata. Socijalistima je pripalo 12 mandata, demokratama i Srpskoj radikalnoj stranci po deset mesta u novom sazivu Skupštine Vojvodine. LSV ima devet mandata, Savez vojvođanskih Mađara šest.

U pokrajinski parlament ušao je i Mađarski pokret sa dva mandata, kao i Zelena stranka sa jednim mandatom.

Do aprilskih izbora okosnicu vlasti u Vojvodini činile su tri stranke: Demokartska stranka, Savez vojvođanskih Mađara i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

XS
SM
MD
LG