Dostupni linkovi

Ivanić: Da Beograd upozori na stanje u BiH


Mladen Ivanic i Aleksandar Vucic

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da Beograd, kao garant Dejtonskog sporazuma, treba u diplomatskoj komunikaciji da upozori na stvari koje su u BiH, kako je rekao, prešle liniju.

Ivanić je za B92 rekao da Srbija ima tu obavezu, te ukazao na to kako hrvatski predstavnici vlasti u BiH, otkako je Hrvatska u EU, ozbiljno zagovaraju interese hrvatskog naroda i to je, kaže, njihovo legitimno pravo.

Ivanić, koji je juče razgovarao sa predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, kaže da je u BiH sve bilo u redu do februara, kada se "nešto dogodilo" bošnjackim i hrvatskim političkim predstavnicima.

Haos koji je, kako kaže, nastao u BiH, Ivanić povezuje sa pismom kadridnala Puljića patrijarhu Irineju.

Potom je, podseća, usledila izjava biskupa Franje Komarice o poistovećivanju Blajburga i Banjaluke i najzad izjava reisa IZ u BiH Huseina Kavazovića koji je Srbe nazvao Vlasima (pogrdni naziv iz otomanskog perioda).

Ivanić je rekao da je zabrinut i da samo kompromisom ovakvo stanje može biti prevaziđeno, te dodao da je on spreman na kompromis.

Zato od Srbije očekuje da u diplomatskoj komunikaciji upozori na sve što se događa u BiH.

"To su stvari koje su prešle liniju. Ili ćemo se vratiti normalnoj komunikaciji i kompromisu ili da znamo da ulazimo u politički sukob u kom niko neće dobro proći", ukazao je Ivanić.

Osvrnuvši se na izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da će Sarajevo razmotriti mogućnost revizije tužbe pred Medunarodnim sudom protiv Srbije za genocid, data u dnevnopolitičke svrhe i da "neće proći".

XS
SM
MD
LG