Dostupni linkovi

Stoltenberg: Poruka Rusiji - NATO ne želi novi Hladni rat


Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg istakao je da je Rusija svojim "agresivnim ponašanjem" prema Ukrajini i kršenjem međunarodnog prava stvorila novu realnost, ali da NATO ne želi novi Hladni rat.

"NATO ima dvostruki pristup - zastrašivanje i dijalog. To nije u suprotnosti, već je takav pristup najbolja osnova za političko angažovanje sa Rusijom. Naša poruka Rusiji je jasna da ne želimo Hladni rat. On je prošlost i treba da ostane deo istorije", objasnio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir".

Stoltenberg je, na pitanje da li dijalog sa Moskvom može da funkcioniše, kazao da kod jakih tenzija dijalog, predvidivost i transparentnost dobijaju na novom značaju.

"Mi držimo otvorenim kanal za komunikaciju sa Rusijom, ali smo zabrinuti zbog novog vojnog naoružavanja Rusije od Kaliningrada preko krima do Sirije i istočnog Mediterana. Tu vojnu koncentraciju treba uzeti u obzir i zbog toga NATO izgrađuje svoje multinacionalni prisustvo na istoku. Naši stratezi su izradili predloge za rotaciju pojedinih bataljona u regionu. O broju i mestima delovanja odluka se donosi na Samitu NATO", objasnio je on.

Stoltenberg je istakao da NATO ne traži konfrontaciju, da je uvek defanzivan i spreman da svoje saveznike odbrani od svake vrste pretnji.

"Pojačane ruske vojne aktivnosti i spontani manevri deluju destabilizirajuće. Praktična saradnja sa Rusijom je na ledu, postoji dijalog, kao što je Savet NATO-Rusija. Potrebna je vojna transparentnost u evroatlanstkom prostoru, kako bi se ograničio međusobni rizik", ukazao je on.

XS
SM
MD
LG