Dostupni linkovi

Oprečne reakcije zbog feminističke tetovaže iranske glumice


Festival odeće u Teheranu

Slavna iranska glumica Taraneh Alidusti našla se na meti kontroverznih reakcija u svojoj zemlji zbog fotografija na kojima se na njenoj podlaktici vidi tetovaža.

Alidustijeva je glumila u filmu "Trgovac" iranskog reditelja Asgara Farhadija, koji je na ovogodišnjem Kanskom festivalu ovenčan nagradama za najbolji scenario i najbolju mušku ulogu, koju je odigrao Šahab Hoseini.

Tetovaža na ruci Alidustijeve prikazuje pesnicu u sredini simbola žene i fotografisana je na konferenciji za novinare u Teheranu, posle glumičinog povratka sa Festivala.

Pojedini iranski mediji preneli su da je fotografija montirana, drugi su optužili glimicu za feminizam, a ima i onih koji tvrde da se Alidustijeva, noseći takvu tetovažu, ustvari zalaže za abortus, koji je u Iranu zabranjen.

Glumica je na svom nalogu na Tviteru napisala "Čuvajte svoj mir. Da, ja sam feministkinja" i "Feministkinja je osoba koja veruje u političku, društvenu i ekonomsku jednakost polova", što je dodatno podgrejalo kontroverze.

Ona nije želela da komentariše pisanje medija o njenoj tetovaži, rekavši samo da je to deo njenog privatnog života.

Tetovaže postaju sve popularnije u konzervativnom Iranu, naročito među sportistima, uprkos tome što je vlasti smatraju nemoralnim trendom koji je došao sa Zapada.

Taraneh Alidusti je prošle godine kritikovala jednu reklamu za usisivač, čiji je slogan bio "Samo za žene", i navela da svi koji misle da je ta sprava namenjena isključivo ženama vređaju ne samo njih, već i "muškarce koji ih ne smatraju sluškinjama".

XS
SM
MD
LG